Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Rubiks kubus

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Rubiks kubus

Rubiks kubus is een puzzel in de vorm van een kubus. Het doel is om aan elk vlak dezelfde kleur te krijgen. Maar je kan er ook figuren in maken.

Geschiedenis

De kubus is uitgevonden door Ernő Rubik. Dat was een Hongaarse wiskundeleraar. Hij gebruikte het in zijn les om z'n leerlingen ruimtelijk inzicht te geven. In 1975 vroeg hij er patent op aan, maar wel alleen in Hongarije. Het werd pas populair toen de Duitse spellenmaker Tom Kremmer de kubus ontdekte in de jaren '80, en het ging verkopen. Het eerste wereldkampioenschap was in 1982, het eerste record was van Minh Tai:22,95 seconden. Nu is het record van Mats Valk:5,55 seconden. Dat is een Nederlander. Hij vestigde het record op het Zonhoven Open 2013.

Varianten

Er zijn ook varianten op, zoals bijvoorbeeld in een rechthoek. Ook heb je ze groter en kleiner: je hebt de Pocket Cube (2 op 2), de Rubik's Revange (4 op 4), de Professor's Cube (5 op 5) en de Skewb, met andere vormen in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rubiks_kubus&oldid=435175"