Rubik's kubus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rubik's kubus 3x3x3

Rubik's kubus is een puzzel in de vorm van een kubus. Het doel is om aan elk vlak dezelfde kleur te krijgen. Maar je kan er ook figuren in maken, zoals het checkerboard pattern.

Geschiedenis

De Rubik´s kubus is een uitvinding van Ernő Rubik, een Hongaarse wiskundige en professor in architectuur. Hij maakte het voor het eerst in 1974 voor zijn lessen om zijn studenten te inspireren. Het was helemaal niet de bedoeling van Rubik om er een stuk speelgoed van te maken. Hij wilde het vooral gebruiken om een oplossing te vinden voor het probleem waarbij een hele structuur uit elkaar valt wanneer induviduele onderdelen verplaatst worden. Pas toen de Duitse spellenmaker Tom Kremer begin jaren 80 de kubus wou gaan verkopen werd het een grote rage onder de jeugd. Ook in wiskunde wordt de cube gebruikt als groepentheorie.

Varianten

Er zijn ook varianten op, zoals bijvoorbeeld in een rechthoek. Ook heb je ze groter en kleiner: je hebt de Pocket Cube (2x2x2), de Rubik's Revenge (4x4x4), de Professor's Cube (5x5x5), de Pyraminx, een soort driehoek, de Skewb met in het midden een groot vak en daaromheen kleinere vakken, de Megaminx een kubus met wel 12 kanten,

Wereldrecords

Het wereldrecord van de Rubik's kubus is 3.47 seconden door Yusheng Du uit China.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rubik%27s_kubus&oldid=572442"