Rosa Luxemburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosa Luxemburg in 1915.

Rosa Luxemburg (Pools: Róża Luksemburg; 5 maart 1871 – 15 januari 1919) was een marxist, filosoof, econoom en revolutionaire socialist van Pools-Joodse afkomst. Ze is lid geweest van verschillende socialistische partijen en heeft zelf in Duitsland in 1915 ook een partij opgericht, de Spartacusbond (Duits: Spartakusbund). Na het einde van de Eerste Wereldoorlog wilde ze dat de revolutie uit zou breken, zoals dat ook in Rusland is gebeurd. Het waren revolutionaire maanden, zoals Nederland die ook even met Jelle Troelstra heeft gehad. Men hoopte op een Europese doorbraak van het communisme. Rosa Luxemburg werd echter in januari 1919 opgepakt, waarna ze snel is doodgeschoten. Later zou de Communistische Partij van Duitsland (KPD) worden.

De afloop van de Eerste Wereldoorlog en de Spartacusopstand hebben bij Adolf Hitler een sterk gevoel van wraak gezorgd. Omdat Rosa Luxemburg een joodse was, heeft het bij hem ook zijn antisemitisme verder verhevigd.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rosa_Luxemburg&oldid=725207"