Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Riverdale (televisieserie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Riverdale is een Amerikaanse televisieserie, die in de Verenigde Staten wordt uitgezonden door The CW. Wereldwijd wordt de serie als Netflix Original Series uitgezonden door Netflix. De serie wordt sinds 2017 uitgezonden en op dit moment loopt het vierde seizoen.

Riverdale is gebaseerd op de Archie Comics en vindt plaats in het plaatsje Riverdale in New England nabij de Canadese grens. In de serie staan Archie Andrews (KJ Apa) en zijn vrienden Jughead Jones (Cole Sprouse), Betty Cooper (Lilie Reinhart), Veronica Lodge (Camila Mendes) en Cheryl Blossom (Madelaine Petsch) centraal. Hoewel het leven in het plaatsje perfect lijkt, is het eigenlijk in feite een plaats met een heleboel geheimen, die allemaal aan elkaar gelinkt zijn.

In het eerste seizoen draait de serie om de moord op Jason Blossom, de tweelingbroer van Cheryl. Naar mate er meer bekend wordt over de moord wordt wat er precies gebeurd is steeds vreemder. In het tweede seizoen draait de serie om een crimineel The Black Hood en komt ook Veronica's vader terug naar Riverdale. In het derde seizoen wordt Archie opgepakt en gaat naar de gevangenis. Ook speelt een geheime sekte in dit seizoen een grote rol.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Seizoen 1

Wanneer het nieuwe schooljaar in Riverdale begint, rouwt de gehele stad nog steeds om de dood van Jason Blossom. Op 14 juli wordt zijn lichaam gevonden. Volgens Cheryl waren ze met zijn tweeën aan het kanoën op de rivier, maar de kano sloeg op en hij verdronk. Echter, uit onderzoek blijkt dat Jason vermoord is en zijn dood geen ongeluk is. Ondertussen heeft Archie Andrews een goede zomer gehad en na een verboden relatie met zijn muziekdocente miss Grundy komt hij erachter dat hij muzikant wil worden. Zijn vader, Fred Andrews, is hier sceptisch over en ziet zijn zoon liever zijn bouwbedrijf opvolgen. Archie vraagt hulp aan de populaire Josie McCoy, die haar eigen band heeft.

Archie's jarenlange vriendschap met Jughead komt op het spel te staan. De twee zien elkaar niet meer en Archie's is tevens bezig om de drive-inbioscoop af te breken (waar Jughead woont) om huizen te bouwen. Archie's buurmeisje, Betty Cooper, heeft een oogje op Archie, maar durft dit niet te zeggen. Ze heeft het moeilijk met haar moeder Alice, die neurotische buien heeft. De eerste schooldag komt de rijke Veronica Lodge als nieuwe leerling naar de school. Het wordt al snel bekend dat Veronica's familie het volledige fortuin is kwijtgeraakt en haar vader in de gevangenis zit. Haar moeder, Hermione Lodge, neemt haar mee naar Riverdale (waar ze is opgegroeid) om aan de aandacht van de pers in New York te ontsnappen. Echter, via een bericht wordt dit bekend.

Cheryl acht wraak te nemen op de dader, nadat ze hoort dat Jasons dood geen ongeluk was. Betty en Jughead besluiten later via het schoolnieuwsblad de zaak zelf te onderzoeken. Later blijkt dat Cheryl Jason hielp om weg te rennen. Jason had namelijk een kind verwekt bij de zus van Betty, Polly. De familie Cooper en Blossom hebben ruzie over de erfenis van de esdoornsiroopfabriek. Deze is volledig in handen van de Blossoms, die daardoor juist erg rijk zijn. De familie Cooper had Polly naar een psychiatrische inrichting gebracht. Volgens Alice Cooper zou dit te maken hebben met het feit dat Polly psychische hulp nodig had, maar in werkelijkheid had het vooral met de zwangerschap te maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Riverdale_(televisieserie)&oldid=615263"