Rijksmuseum Boerhaave

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksmuseum Boerhaave
BoerhaaveMuseum2.jpg
Rijksmuseum Boerhaave vanaf de buitenkant gezien
Locatie Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Openingsdatum Opgericht 1928
Architect
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden Maandag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur
Oppervlakte
Type Historisch museum
Thema Natuur, techniek en wetenschap
Eigenaar Caecilia Stichting
Directeur Amito Haarhuis (1 april 2018)
Medewerkers
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25099
Bezoekers 100.000 (2018)
Openbaar vervoer raadpleeg http://www.9292.nl/
Lid van Museumvereniging

Website
https://www.rijksmuseumboerhaave.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Rijksmuseum Boerhaave, voorheen Museum Boerhaave, is een museum in de stad Leiden. Het is een van de verschillende rijksmusea in de stad. Dit zijn musea die een deel van de Nederlandse museumcollectie beheren. Het museum is vernoemd naar de wetenschapper Herman Boerhaave, die in Leiden aan de Universiteit werkte en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Het museum houdt zich bezig met de geschiedenis van de wetenschap, voornamelijk sterrenkunde, geneeskunde en natuurkunde. Vanuit onze passie voor wetenschap laten we iedereen ontdekken dat wetenschap van onschatbare waarde is voor het dagelijks leven.

Geschiedenis

Rijksmuseum Boerhaave werd opgericht als het Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum in 1928. Het zat toen in het voormalige ziekenhuis gebouw, waar Museum Volkenkunde nu zit. In 1931 werd het museum voor het eerst geopend. Veel instrumenten waren afkomstig van de Universiteit Leiden. Professor en natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes zorgde voor nieuwe, moderne instrumenten bij de universiteit tijdens oprichting. De oude instrumenten konden toen letterlijk het museum in. In 1947 werd de naam gewijzigd in Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen. Uiteindelijk koos men in 1976 voor naam Museum Boerhaave en verloor het museum zijn titel als rijksmuseum.

De replica van het Leids Anatomisch Theater

Het oude gebouw van het museum bleek gedurende de jaren tachtig niet meer geschikt te zijn voor het museum. Ondertussen stond het Sint Caeciliaklooster, verderop in de stad leeg. Dit gebouw werd gerestaureerd en 1991 verhuisde het museum naar het nieuwe gebouw. In het nieuwe gebouw werd ook een replica van het Leids Anatomisch Theater uit 1610 gemaakt. Toentertijd werd dit gebruikt voor de studenten van de universiteit, zodat ieder goed kon zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zat. De replica wordt tegenwoordig gebruikt voor een projectieshow. Als nagedachtenis zijn er skeletten op de bovenste rijen geplaatst, die voor bezoekers niet toegankelijk zijn.

Tussen 2016 en 2017 was het museum dicht en werd het opnieuw ingericht en kwam er meer aandacht voor elektronische uitleg door middel van video's en geluid. Datzelfde kreeg het museum zijn titel als rijksmuseum weer terug.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijksmuseum_Boerhaave&oldid=724253"