Reproductiegetal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het reproductiegetal of R-getal is een getal dat aangeeft hoeveel mensen er besmet worden door 1 persoon door bijvoorbeeld een virus. Hieraan kun je dus zien hoe snel het virus zich verspreid.

Bij een reproductiegetal rond de 1 blijft het aantal besmettingen gelijk dat betekent dat 1 persoon steeds 1 iemand kan besmetten.

Exponentiële groei

Exponentiële groei in een grafiek

Exponentiële groei is de groei als gevolg van een reproductiegetal dat hoger dan 1 is. Als dit getal groeit dan groeit het aantal besmettingen ook.

Stel het getal is 2, dan verdubbelt het aantal mensen dat besmet raakt bij elke overdracht. Bijvoorbeeld bij de eerste besmetting gaat die van 1 naar 2. Bij de tweede overdracht van 2 naar 4 en van derde overdracht van 4 naar 8 en zo voort. Elke keer verdubbeld het met twee.

Na 14 dagen pas bekend

Het reproductiegetal is pas na 14 dagen bekend. Dit is omdat een virus gemiddeld 4 dagen nodig heeft van een besmet persoon over te springen naar een ander persoon. Omdat het verschillend is per persoon, bijvoorbeeld door gedrag en onder welke omstandigheden iemand wordt besmet, wordt er in Nederland pas na 14 dagen een betrouwbare beeld gegeven van het Reproductiegetal.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reproductiegetal&oldid=731831"