Renaissance (Franse politieke partij)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Renaissance (RE)
Wedergeboorte

Renaissance-logotype-officiel.svg

Oprichting 6 april 2016 (En marche !)
17 september 2022 (Renaissance)
Opheffing
Actief in Vlag van Frankrijk Frankrijk
Richting Centrum
Stroming Liberalisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President Emmanuel Macron
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Emmanuel Macron
Partijvoorzitter Richard Ferrand
Secretaris-generaal Stéphane Séjourné
Fractievoorzitters
- Senaat François Patriat
- Nationale Vergadering Aurore Bergé
- Europees Parlement Stéphane Séjourné
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Senaat
17 van de 348
- Nationale Vergadering
170 van de 577
- Europees Parlement
11 van de 79
- Provinciale Staten
van de 572
- Gemeenteraden
van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie Les Jeunes avec Macron
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Renew Europe
Internationale organisatie Liberale Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Renaissance (Nederlands: 'Wedergeboorte'), afgekort RE, is een politieke partij in Frankrijk. De partij werd op 17 september 2022 opgericht door de Franse president Emmanuel Macron. Renaissance heeft 170 van de 577 zetels in de Nationale Vergadering en is de grootste in de regeringscoalitie.

De partij is ontstaan uit een samengang van La république en marche ! (Macrons oude partij), Agir (een centrumrechtse partij) en Territoires de progrès (een centrumlinkse partij).

Renaissance is een liberale partij die naar eigen zeggen Frankrijk wil moderniseren. De partij wil de sociale zekerheid hervormen door middel van economisch-liberaal en sociaalliberaal beleid.

Geschiedenis

Emmanuel Macron, oprichter en president-voorzitter van Renaissance. Macron is ook de president van Frankrijk.

Oprichting

Op 17 september 2022 gingen La république en marche ! (Macrons oude partij), Agir en Territoires de progrès samen op in de politieke partij Renaissance. Van de drie partijen was La république en marche ! veruit de grootste en belangrijkste partij.

La république en marche ! werd in 2016 opgericht als En marche! (Nederlands: 'Voorwaarts!') door Emmanuel Macron. Tussen 2017 en 2022 heette de partij La République en marche ! (Nederlands: 'De Republiek gaat voorwaarts!'). Macron richtte LREM op om zelf president van Frankrijk te kunnen worden. De partij kreeg al gauw aanhang en het zorgde ervoor dat Macron eigenlijk 'vanuit het niets' president werd. Hij werd werd bij de presidentsverkiezingen van 2017 verkozen tot president. Eerder was Emmanuel Macron minister onder de sociaaldemocratische president François Hollande van de Parti socialiste.

Bij de Franse parlementsverkiezingen van 2022 vormde LREM samen met Horizons en de Mouvement démocrate (en andere partijen zonder zetels) het verbond Ensemble pour la majorité présidentielle (Nederlands: Tezamen voor de presidentiële meerderheid). Dit verbond bestond uit partijen die het presidentschap van Emmanuel Macron steunden. Bij de presidentsverkiezingen van 2022 (een aantal maanden daarvoor) was Macron herkozen tot president.

Tegenwoordig

Renaissance is tegenwoordig een van de twee grote partijen van het land, naast het radicaal-rechtse Rassemblement national. Samen met het Rassemblement national (afgekort: RN) zorgde Renaissance (toen nog LREM) bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017 voor een aardverschuiving (dat wil zeggen een hele grote verandering). De bestaande grote politieke partijen, de centrumrechtse Les Républicains en de centrumlinkse Parti socialiste, werden in één klap weggevaagd. Sinds die verkiezingen gaat de strijd in Frankrijk tussen de liberalen (waaronder RE) en de nationalisten (waaronder RN).

Ideologie

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke normen en waarden ze (de samenleving) moet functioneren. Met een nieuwe partij kwam ook een nieuwe kijk (ideologie) op de Franse politiek. Frankrijk heeft weliswaar altijd wel liberale politieke partijen gehad, maar met de overwinning van Renaissance was er voor het eerst in meer dan honderd jaar weer een liberale partij aan de macht in Frankrijk. Renaissance bevindt zich in het politieke midden: de partij heeft zowel linkse als rechtse standpunten. Ze wil onder meer de Franse economie weer op gang krijgen, aangezien Frankrijk samen met Italië de enige twee EU-landen waar de werkeloosheid niet krimpt. Daarnaast wil Renaissance bezuinigen om zo de staatsschuld van het land te verkleinen. Verder vindt de partij dat de pensioenleeftijd omhoog moet (dat wil zeggen dat mensen langer moeten werken dan vroeger, omdat ze nu langer leven). De partij richt zich ook op groene politiek, een overgang naar duurzame energie en het tegengaan van klimaatverandering door het nemen van maatregelen. Ten slotte is Renaissance groot voorstander van de Europese Unie en ze wil ook een Europees leger invoeren.

Organisatie

Het logo van de Renaissancefractie in de Nationale Vergadering.
  • President-voorzitter: Emmanuel Macron
  • Secretaris-generaal: Stéphane Séjourné
  • Plaatsvervangend secretaris-generaal: Clément Beaune, Aurore Bergé, Brigitte Bourguignon, Pascal Canfin, Gérald Darmanin, Amélie de Montchalin, Olivier Dussopt, Bérangère Couillard, Bruno Le Maire, Fabienne Keller, Nathalie Nieson & Franck Riester
  • Partijvoorzitter: Richard Ferrand
  • Penningmeester: Bénédicte Peyrol
  • Fractievoorzitter Senaat: François Patriat
  • Fractievoorzitter Nationale Vergadering: Aurore Bergé
  • Fractievoorzitter Europees Parlement: Stéphane Séjourné
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Renaissance_(Franse_politieke_partij)&oldid=783882"