Reinier Paping

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reinier Paping na het winnen van de Elfstedentocht in 1963

Reinier Paping (Dedemsvaart, 18 februari 1931) hoort door zijn overwinning in de Elfstedentocht van 1963 tot de grote sporthelden uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis. Je kunt die overwinning gerust een bovenmenselijke prestatie noemen, want nog nooit werd de "Tocht der Tochten" onder dergelijke barre omstandigheden verreden. Die Twaalfde Elfstedentocht werd in 2009 verfilmd als De Hel van '63.

Paping reed in deze tocht weg uit de kopgroep (Jeen van den Berg, Anton Verhoeven en Jan Uitham), en legde meer dan de helft van de tocht alleen af. Tien uur en 59 minuten na de start finishte Paping, na 22 minuten gevolgd door de nummer twee: Jan Uitham.

Met zijn overwinning verdiende Paping twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer en een zilveren sigarettendoos. Een onbekende had hem na zijn overwinning nog een tientje gegeven. Volgend op zijn prestatie werkte Paping mee aan een reclamecampagne voor een ontbijtproduct (Brinta), waar hij ook nog eens 500 gulden, een aansteker en een föhn mee verdiende.

Paping begon na zijn overwinning een sportzaak in Zwolle. Hij woont tegenwoordig in Zwolle.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reinier_Paping&oldid=579348"