Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Reikwijdte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De reikwijdte is de maximale afstand die mensen willen afleggen voor een bepaalde voorziening. Per voorziening verschilt deze reikwijdte.

Een winkel als een supermarkt, bakker of slager heeft vaak een korte reikwijdte. Men wilt hiervan dicht in de buurt wonen, aangezien men bijna dagelijks van de voorziening gebruik wilt maken. Winkels waar men minder vaak komt, zoals kledingwinkels of meubelboulevards hebben een grotere reikwijdte. Men komt hier gewoonlijk niet dagelijks en is bereid een grote afstand hiervoor af te leggen. Voor voorzieningen als dierentuinen, pretparken, maar ook zwembaden, sportparken en zelfs vakanties geldt vaak een grote reikwijdte.

Reikwijdte heeft ook te maken met de drempelwaarde, het minimale aantal bezoekers die een voorziening moet hebben om rendabel te blijven. Deze drempelwaarde is voor voorzieningen met een grote reikwijdte vaak hoger dan voor voorzieningen met een lagere reikwijdte. Tevens kan ook de soort winkel of zelfs de winkel een reden voor de grotere reikwijdte. Zo heeft de Hema een kleinere reikwijdte dan bijvoorbeeld De Bijenkorf. Dit komt deels door de prijs, De Bijenkorf heeft door de hogere prijzen meer mensen nodig, aangezien veel mensen weinig kopen. De reikwijdte is hierdoor groter, aangezien men een gebied moet hebben met veel mensen om deze drempelwaarde te halen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reikwijdte&oldid=515420"