Rechte buikspier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van de rechte buikspier

De rechte buikspier (Latijn: Musculus rectus abdominis) is een spier aan de voorkant van de buik. De spier loopt van de onderkant van het borstbeen naar het schaambeen en de schaambeenvoeg. De rechte buikspier zorgt ervoor dat wij ons voorover kunnen buigen. Tijdens het bukken (en zitten) wordt deze spier aangespannen.

Naast de rechte buikspier zijn er nog andere buikspieren. De rechte buikspier staat ook bekend als het wasbordje (ook wel sixpack of abs) vanwege de blokjes.

Functie

De rechte buikspier heeft verschillende functies. Ten eerste is de spier betrokken bij het buigen van de romp. Dit bijvoorbeeld belangrijk als je iets moet optillen of voorover leunt. De rechte buikspier zorgt er enkel voordat de romp gebogen wordt. De spieren in de rug zorgen ervoor dat de romp ongebogen raakt.

Ten tweede is de rechte buikspier betrokken bij het kantelen van de bekken. Dit bijvoorbeeld belangrijk als je 's nachts in bed jezelf wilt omdraaien.

De rechte buikspier is daarnaast betrokken bij het ademen. Zeker bij diepe ademhaling en hoesten wordt de rechte buikspier aangespannen.

Vorm

Op deze afbeelding zie je dat de rechte buikspier is verdeeld in segmenten.

De rechte buikspier is een bijzondere spier in het menselijk lichaam. Het is een lange, platte spier die de hele voorkant van de buik beslaat. Ook is de spier niet vlak, maar verdeeld in "segmenten". De spier bestaat uit twee helften; een linkerhelft en een rechterhelft. Deze twee helften worden verbonden door de linea alba abdominis (Latijn voor "witte buiklijn"). Dit is een lijn dit van het borstbeen naar het schaambeen loopt. Deze lijn wordt wel onderbroken door de navel.

Het linker- en rechterdeel wordt vanuit deze lijn verdeeld in kleinere "segmenten". Hierdoor is de spier op bepaalde plaatsen dunner en op bepaalde plaatsen dikker. De spier is ongeveer 1 centimeter dik. Toch kunnen mensen die veel sporten (zoals atleten) een dikte van 2 centimeter bereiken.

Sixpack

De rechte buikspier wordt zichtbaar wanneer je deze traint en/of je weinig buikvet hebt. Deze zichtbare segmenten worden ook wel een wasbord, sixpack of abs genoemd. Vaak zijn zes van de tien segmenten zichtbaar, maar soms kunnen er ook minder zichtbaar zijn. Er zijn ook mensen die acht zichtbare segmenten hebben (een eightpack). Andere mensen hebben juist geen of nauwelijks zichtbare segmenten. Voor een deel is dit door genetica bepaald. In andere woorden, sommige mensen hebben meer aanleg dan anderen.

Het krijgen van een wasbord is mogelijk met fitnessoefeningen, zoals sit-ups, crunches en planken. Toch heb je ook een laag lichaamsvetpercentage nodig. Dit maakt het krijgen van zichtbare buikspieren erg moeilijk. Sommige mensen die (van nature) erg dun zijn kunnen zichtbare buikspieren hebben zonder of met weinig training.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rechte_buikspier&oldid=874228"