Raymond van Barneveld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld.jpg
Raymond van Barneveld (foto 2006)
Bijnaam Barney. The Man
Naam voluit
Nationaliteit
Geboren 20 april 1967
Geboren in Den Haag
Woonplaats Den Haag
Debuut 1984
Gestopt
Pijlen Unicorn Raymond van Barneveld Phase 5
Lateraliteit rechts
Opkomstnummer Eye of the Tiger van Survivor
Organisatie BDO (1984-2006)
PDC (2006-heden)
Huidige ranking 9 (januari 2016)
Gewonnen majors zie tekst
Prijzengeld
Portaal Portal.svg Sport

Karakteristiek

Raymond van Barneveld (1967, Den Haag) behoort al weer ruim 16 jaar tot de beste darters ter wereld. In de jaren tachtig en begin jaren negentig was darts vooral een populaire Britse aangelegenheid. Raymond, bijgenaamd Barney, doorbrak als eerste buitenlander het monopolie van de Britten, met als gevolg dat de sport eens en voor altijd een wereldsport werd.

Debuut

Nadat Raymond in 1984 voor het eerst een officiële wedstrijd speelde dwong hij na vele overwinningen in Nederland in 1991 voor het eerst deelname af aan de Embassy, op dat moment het belangrijkste dartstoernooi in de wereld. Een droom ging in vervulling. Helaas werd het voor hem een teleurstellend optreden. Hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Doodziek keerde hij huiswaarts; winnen bleek voor Barney belangrijker dan meedoen, winnen was zijn motto! Maar Raymond zou nog een paar jaar geduld moeten hebben.

De grote doorbraak

In 1995 realiseerde hij zijn grote internationale doorbraak. Hij plaatste zich opnieuw voor de Embassy en bereikte voor het eerst de finale van dit officieuze wereldkampioenschap. Later dat jaar werd hij Nederlands Kampioen en won Open Finland en de European Grand Masters. Na vele internationale titels in 1997 zou in 1998 zijn leven pas echt gaan veranderen na het winnen van zijn eerste Embassy-titel. Hij werd daarmee de nummer 1 van de wereld en zou vanaf dat moment voor ieder toernooi de favoriet zijn.

Barney zet Nederland aan het darten

Na dit wereldkampioenschap ontstond er een ware hype in Nederland. Miljoenen borden en pijlen gingen als warme broodjes over de toonbank en de Barney-mania was een feit. Het zou het begin zijn van een ware zegereeks in binnen- en buitenland. Raymond wist nog drie keer de meest begeerde titel van darts binnen te halen: de Embassy World Championship (later Lakeside genoemd). Daarnaast vele andere grote titels als de Winmau Masters (2x), World Cup Singles (3x), International Darts League (3x), de World Darts Trophy (2x), enzovoort.

Overstap naar de PDC

In 2006 maakte Raymond de overstap naar de PDC, de Professional Darts Corporation. Deze, met de BDO (British Darts Organisation) rivaliserende bond, werd opgericht door professionele darters die, in tegenstelling tot de BDO, de dartssport naar een hoger niveau wilden brengen met meer televisietoernooien, meer sponsors en meer prijzengeld. Ook wilde Raymond graag de strijd aangaan met de wereldkampioen van de PDC, de Engelsman Phil Taylor. In zijn eerste jaar bij de PDC bereikte Raymond direct de play-offs van de Premier League en schreef hij de U.K. Open op zijn naam. Hij haalde de finale in Las Vegas, won verschillende pro-tours en daarnaast gooide hij ook nog eens een 9-darter die live op televisie was te volgen. Het hoogtepunt zou niet lang op zich laten wachten.

Op naar het wereldkampioenschap

Door zijn prestaties in 2006 kwalificeerde hij zich direct voor het wereldkampioenschap: het Ladbrokes . En op 1 januari 2007 was het zover: de finale tegen niemand minder dan Phil Taylor. Miljoenen fans in VK, Nederland en daarbuiten hadden er naar uitgekeken. In een bloedstollende finale werd Taylor verslagen met 7-6. In zijn debuut zou Raymond direct toeslaan: PDC World Champion 2007. Vele overwinningen zouden nog volgen.

Andere successen

Verschillende pro-tours, de play-offs Premier League 2007, Masters of Darts 2007, finalist in de US Open, wederom winnaar UK Open 2007 en de Las Vegas Desert Classic VI. Hierna behaalde Raymond opnieuw vele finales en verbaasde hij de dartswereld door op het Ladbrokes World Championships zowel in 2008 als in 2009 een 9-darter te gooien. Iets wat concurrent Phil Taylor nog steeds niet lukte.

Het boek van Barney

In 2007 verscheen de biografie “Barney, het levensverhaal van een dartslegende” bij Uitgeverij Strengholt. In dit boek van Arnout Verzel en Hans Willink wordt zowel Raymonds privéleven als zijn sportcarrière uitgebreid en prettig leesbaar beschreven, geïllustreerd met talrijke foto’s.

Ereburger

Raymond van Barneveld is benoemd tot ereburger van Den Haag en ontving uit handen van Hare Majesteit Koningin Beatrix een ridderorde.

Prestaties

2014 Winnaar World Cup of Darts (met Michael van Gerwen)
2014 Winnaar Premier League Darts
2013 Players Championship (10)
2012 Winnaar Grand Slam of Darts
2012 Winnaar European Darts Open
2012 Winnaar UK Open Qualifier Barnsley (6)
2012 Winnaar UK Open Qualifier Barnsley (5)
2011 Winnaar Players Championship Derby
2010 Winnaar PDC World Cup met Co Stompé
2008 Winnaar Open Holland Masters Pro Tour
2007 Negendarter op het German Darts Championship
2007 Winnaar Blue Square UK Open Regional Final Ierland
2007 Winnaar Welsh Players Championship
2007 Winnaar Players Championship Las Vegas
2007 Stan James Players Championship Gibraltar
2007 Masters of Darts
2007 Players Championship Duitsland
2007 Winnaar Las Vegas Desert Classic
2007 Winnaar Blue Square UK Open
2007 Winnaar Stan James Players Championship (Gibraltar)
2007 Winnaar UK Open North-East Regional Final
2007 Winnaar Ladbrokes.com World Championship
2006 Winnaar Budweiser UK Open
2006 Winnaar Budweiser Uk Open Midlands Regional Final
2006 Winnaar PDPA Players Championship Isle of Wight
2006 Winnaar Budweiser UK Open Irish Regional Final
2006 Winnaar Budweiser Scottish UK Open Regional Final

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raymond_van_Barneveld&oldid=500557"