Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Randmeer (zeilboot)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Randmeer
Geen afbeelding
beschikbaar
Boot informatie
Lengte 6,50 m
Lengte_waterlijn 5.50 m
Breedte 2,10 m
Diepgang 0,55 - 1,15 m
Massa 500 kg
Bemanning 2 à 3 personen
Materiaal_romp polyester
Materiaal_rondhout Aluminium (8.35 m)
Sw
Rya pn
Status
Tuigage Sloep-tuigage
Zeiloppervlakte 17,0 - 38,6 m²
Grootzeil 11,4 m²
Fok 5,6 m²
Genua 7,7 m²
Spinnaker 19,5 m² (eventueel)
Gennaker
Organisatie
Architect E.G. van de Stadt
Jaar 1958
Randmeer zeilteken.svg
Klassesymbool Randmeer
Website
https://www.rko.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Randmeer is ontworpen door EG van de Stadt en is een middelgrote open zeilboot. In Nederland wordt het vaak gebruikt voor One-Design zeilraces. Dat wil zeggen, met boten uit dezelfde klasse (eenheidsklasse). De Randmeer is ontwikkeld in 1958, speciaal gemaakt voor het zeilen op de zogenaamde randmeren; smalle ondiepe plassen die de nieuw ontstane Flevopolders omringen. Dit maakt de boot perfect voor ruige maar ondiepe wateren. De oorspronkelijke kielmidzwaard uitvoering met het aangehangen roer, is sinds 1964 een door het KNWV erkende nationale klasse.

Grootte

Het Randmeer is 6,50 meter lang en 2,10 meter breed. De romp weegt 500 kilogram. De diepgang kan variëren, afhankelijk van het feit of het een midzwaard heeft (een soort plank die in het midden van de boot naar beneden kan zakken voor meer stabiliteit), tussen de 0,55 en 1,15 meter. Het grootzeil heeft een oppervlakte van 11,4 m2 , de Genua heeft een oppervlakte van 7,7 m2 . Het type 'Touring' heeft een fok van 5,6 m2. Daarnaast kan er gevaren worden met een spinnaker van 19,5 m 2. Alle boten worden tegenwoordig geproduceerd op de werf in Heeg, Friesland, Nederland.

De mast is tegenwoordig van aluminium. De zeiler kan gebruik maken van een trapeze, een tuigje waarmee hij of zij aan de mast hangt en buiten de boot kan hangen.

Soorten

Binnen de Randmeer klasse zijn er drie typen: de Classic; de Vooruitgang (Advance); en de Touring. De Classic is, zoals de naam al aangeeft, het originele ontwerp dat stamt uit 1958. De Classic heeft een kielmidzwaard , een combinatie van een niet al te lange kiel met daarin een uitschuifbaar midzwaard. Dit betekent dat de diepgang kan variëren tussen de 0,55 en 1,15 meter.

Het meest in het oog springende verschil tussen de Classic en de Advance is dat de Advance kuipvloer hoger is. Bovendien is op het roer na al het hout uit het ontwerp verdwenen. Net als de Classic heeft de Advance een kielmidzwaard.

Het type Touring is alleen gemaakt voor recreatief gebruik. De romp is vrijwel gelijk aan de Advance, maar heeft een vaste (niet beweegbare) kiel, met een totale diepgang van 0,75 meter. Daarnaast heeft dit schip een doorgestoken roer; dwz het gaat door de romp in plaats van achterop te worden gehangen. Dit betekent dat het Touring-type niet overeenkomt met het One-Class-ontwerp.

Van de Stadt ontwierp ook een versie met een kajuit (opbouw): de Trotter. Dit is later ontwikkeld tot de Trotter Pandora, vaak gebouwd in Engeland.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Randmeer_(zeilboot)&oldid=750225"