RNW Media

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RNW Media

RNW Media logo.png

Gegevens
Volledige naam
Voormalig Radio Oranje
Radio Herrijzend Nederland
Radio Nederland in Overgangstijd
Radio Nederland Wereldomroep
Slogan Informed people shape a better future
Lancering 15 april 1947
Einde
Genre(s)
Eigenaar Nederlandse Publieke Omroep
Nethoofd
Website Website
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Stad
Uitzendgebied (delen van) Sub-Saharisch Afrika, de Arabische wereld, Latijns-Amerika en China
Frequenties
Portaal Portaalicoon Media

RNW Media (tot eind 2012 Radio Nederland Wereldomroep) is de internationale publieke omroep van Nederland. Sinds 2013 richt deze zender zich op jongeren en jongvolwassenen waar vrijheid van meningsuiting beperkt en/of verboden is. Het gaat dan om landen in Sub-Saharisch Afrika, de Arabische wereld, Latijns-Amerika en China.

Geschiedenis

Philips in Eindhoven liep voorop op het gebied van kortegolfzenders en -ontvangers. Het bedrijf experimenteerde hiermee. Op 11 maart in 1927 leidde dit tot uitzendingen gericht op Nederlands-Indië.

Toen brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. De gevluchte Nederlandse regering was onder de indruk van de BBC World Service in Londen en besloot te starten met Radio Oranje. Als in oktober 1944 het zuiden van Nederland wordt bevrijd, was er behoefte aan betrouwbaar nieuws. Daarom kwamen er uitzendingen van Radio Herrijzend Nederland vanuit Eindhoven, dat net daarvoor bevrijd was.

De nieuwsvoorziening in Nederland was op orde. Maar er was ook nog behoefte aan een Nederlandstalige omroep die uitzond in het buitenland. Omdat de kortegolfzender in Eindhoven verwoest was door de Duitsers, werd er beroep gedaan op de faciliteiten van de BBC. De uitzendingen gericht op het buitenland werd onder de verantwoordelijkheid gebracht van Radio Nederland in Overgangstijd. Toen in oktober 1945 de zender in Eindhoven weer hersteld was, verhuisde de internationale uitzendingen weer naar Nederland. Onder de naam PCJ Radio Nederland Wereld Omroep werd er weer uitgezonden in het Nederlands, Indonesisch, Spaans en Engels.

De Nederlandse regering vond dat er onderscheid moest komen tussen de binnenlandse omroepen en de Wereldomroep. Zo ontstond op 15 april 1949 Stichting Radio Nederland Wereldomroep. De taak van die stichting was: "Het samenstellen en voorbereiden van radioprogramma's die bestemd zijn om buiten de landsgrenzen te worden ontvangen."

Taken

De wereldomroep kent/kende 3 taken:

 1. Het informeren van Nederlanders, Vlamingen en andere Nederlandstaligen in het buitenland.
 2. Het beïnvloeden van de beeldvorming over Nederland in het buitenland
 3. Het leveren van onafhankelijke informatie in landen waar persvrijheid gebrekkig of niet aanwezig is

Door bezuinigingen zijn de eerste twee taken tegenwoordig uit het takenpakket gesneden. De Wereldomroep houdt zich sinds 2013 alleen nog maar bezig met Free Speech.

Redacties en talen

Huidig

Spaans Latijns Amerika

Nog dagelijks verzorgt de Wereldomroep uitzendingen voor de inwoners van Cuba, Mexico en Venezuela. In deze landen is namelijk geen persvrijheid. De uitzendingen bestaan voornamelijk uit nieuws & actualiteiten.

Arabisch Noord-Afrika en Midden-Oosten

Van 1949 tot op de dag van vandaag worden dagelijks programma's voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten de ether in gestuurd. De persvrijheid is in deze landen minimaal. Dit geld voor: Egypte, Marokko, Libië, Saoedi Arabië, Jemen en Syrië.

Frans Midden-Afrika

Vanaf 1969 maakt verzorgt een Franstalige redactieprogramma's voor Burundi, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Nigeria, Rwanda, Uganda en Zimbabwe.

Chinees China

Sinds 2008 beschikt de RNW ook over een website in het Chinees.

Verleden

Nederlands wereld

De radiomakers van de Wereldomroep verzorgden tot 2012 dagelijks radio-uitzendingen in de hele wereld. Deze uitzendingen waren bestemd voor Nederlandstaligen (Nederlanders en Vlamingen) en bestonden vooral uit nieuws en actualiteiten.

In 2012 zijn deze uitzendingen door bezuinigingen stopgezet.

Luisteraars Nederlandse redactie

De Nederlandse redactie van de Wereldomroep kende veel luisteraars:

 • Zeevarenden: Vanaf het begin van de Wereldomroep worden er programma's gemaakt voor de zeelieden. Via de Wereldomroep kunt het thuisfront contact houden met de mensen op zee. De RNW deed dat met groetenprogramma's. Een voorbeeld daarvan is 'Het schip van de Week'. Wekelijks werd er een schip uitgekozen. De familie van de bemanning mocht dan een boodschap in spreken voor hun dierbare ver weg. Zo hadden ze toch nog een lijntje met het vaderland.
 • Militairen: Ook militairen die in het buitenland op missie gingen zijn vanaf 1946 een belangrijke doelgroep voor de Wereldomroep. Ook voor hen werden speciale programma's gemaakt. In samenwerking met 3FM startte de RNW in 2006 het project Uruzgan FM. Dit was een programma voor en door militairen. Veel uitzendingen stonden in het teken van nieuws, informatie, maar ook muziek had een belangrijk deel in het programma. Uruzgan FM werd uitgezonden door de Wereldomroep via een speciale mast, gericht op Afghanistan en via lokale stations in Nederland.
 • Expats: Mensen die voor een korte of langere periode naar het buitenland vertrekken noemen we expats. Ook daar maakt de RNW programma's voor. In werelduitzendingen komen speciale rubrieken voor, zoals 'Werken aan de toekomst' en 'Perspectief'. In 2000 lanceerde de RNW voor expats een speciale website. In 2005 komt het WereldExpatMagazine bij. Ook voor kinderen wordt in 2002 een speciale website gelanceerd: WereldKids. Kinderen vertellen hoe het is om het in buitenland te wonen, te eten, om er naar school te gaan enz.
 • Vakantiegangers: Tot de jaren'70 maakte de Nederlandse redactie programma's voor Nederlanders ver van huis. Maar dan komt er een nieuwe luisterlaarsgroep bij: De vakantiegangers. Het uitgebreide Europese weerbericht en de ANWB-oproepen worden gewaardeerd. In samenwerking met de NOS wordt "Radio Tour de France" via de kortegolf verspreid en zo hoorbaar in heel Europa. Met diverse zomertoers worden de luisteraars op de camping opgezocht.
Radio Nederland Wereldomroep studio5.jpg
 • Vrachtwagenchauffeurs: Voor vrachtwagenchauffeurs in Europa maakt de Wereldomroep jarenlang het radioprogramma Onderweg. Het programma bestaat uit nieuws uit binnen- en buitenland, actuele verkeersinformatie, vakinformatie en verzoekplaten. "Onderweg" wordt in korte tijd zeer populair bij de doelgroep die massaal reageert, vooral via sms-berichten. Er wordt zo informatie gedeeld over sneeuwoverlast in Oostenrijk, belangrijke verkeersaders in Duitsland die zijn afgesloten, stakingen in Griekenland of wegblokkades in Frankrijk.
 • Emigranten: Na de onafhankelijkheid van Indonesië gaan er ook Nederlanders emigreren naar Nieuw-Zeeland, Canada en Australië. Ook door deze doelgroep worden de Nederlandstalige radio-uitzendingen sterk gewaardeerd. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland heeft zelfs en keer aan de RNW gevraagd of de Wereldomroep voor Nieuw-Zeeland en omgeving speciale radio uitzendingen wilde maken. Deze uitzendingen bestaan voor het grootste deel uit Nieuws en actualiteiten. Emigranten (en later ook expats) komen ook aan bod in het programma Wereldnet. In dit programma vertellen zij hun ervaringen en verhalen.
Programma's wereldredactie Nederlands
 • Expat on Air (wekelijks op zaterdag)
 • Cabaret
 • Canta America (verzorgt door de Caribische redactie)
 • Klare Taal (een programma over de Nederlandse taal)
 • Nieuwslijn (dagelijkse actualiteiten programma)
 • Nieuwslijn Magazine
 • Tijdgeesten
 • Onderweg (dagelijks tussen 10.00 uur en 12.00 uur voor chauffeurs in Europa)
 • Wereldnet (gesprekken met Nederlanders over de hele wereld)


Nederlands en Papiamento Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname

Speciaal voor de Nederlandse Antillen en Suriname verzorgde de Caribische redactie van de Wereldomroep dagelijks uitzendingen. Deze werden gemaakt in het Nederlands en Papiamento, het dialect van de Antillen.

Programma's Caribische redactie
Nederlandse Antillen en Aruba

Speciaal voor de Nederlandse Antillen en Ariba maakte de Wereldomroep dagelijks het programma Linea Recta, een programma waar nieuws uit het Caribisch gebied, maar ook internationale berichtgeving centraal staat. Ook werd aandacht geschonken aan Antillianen die in Nederland wonen.

Suriname

De nieuwsgaarders van de Wereldomroep produceerden voor Suriname elke dag het programma Nieuwslijn Suriname. In deze dagelijkse uitzending werd vooral nieuws gebracht uit Suriname zelf, maar ook nieuws uit overige landen. Daarnaast stonden Surinamers die in Nederland woonden hoog in het vaandel.

Portugees Brazilië

Van 1974 tot 2012 maakte de Wereldomroep ook uitzendingen voor Brazilië in het Portugees. In dit land is namelijk een beperkte persvrijheid.

Programma's Braziliaanse redactie

De Portugese radiomakers van de Wereldomroep maakten de volgende programma's:

 • Europarada
 • Europa Mix
 • Concerto Semanal

Indonesisch Indonesië

Indonesië was vroeger een kolonie van Nederland. Daarom werd vanaf het begin van de omroep tot 2012 radio-uitzendingen gemaakt voor Indonesië.

Programma's Indonesische redactie

Speciaal voor Indonesië maakte de RNW de volgende programma's:

 • Intra
 • MM, Manusia dan Masayarakat
 • Mambuka Arsi
 • Warta Berota
 • Gema Warta
 • E-NL Eropa Belanda
 • Bunga Rampai
 • Kamera
 • Dimensi
 • Dimensi Krompilasi


Afrikaans Zuid-Afrika

Omdat het Afrikaans vele overeenkomsten heeft met de Nederlandse taal, werd er in 1949 begonnen met uitzendingen naar Zuid-Afrika. Maar was dit geen succes en in 1997 stopten de uitzendingen weer.

Engels wereld

Vanaf de start van de omroep werd er uitgezonden in de Engelse taal. Nederland heeft baat bij een goede reputatie in het buitenland. De Engelse redactie was hier verantwoordelijk voor.

Internet

De Wereldomroep was één van de eerste omroepen die een e-mailadres opende voor luisteraars, dit gebeurde in 1992. Samen met andere omroepen werd er in 1995 een website gelanceerd.

Op de website plaatsten de Wereldomroep het laatste nieuws. Maar ook doelgerichte informatie voor expats en emigranten als stemmen in het buitenland, dubbele nationaliteit en paspoortperikelen.

WereldKIDS

In 2002 opende de omroep een speciale website voor kinderen van emigranten, WereldKIDS. Op de site plaatsten kinderen hun ervaringen over het wonen en leven in het buitenland. Als kinderen veel artikelen schreven konden ze daarmee een WereldKIDS Perskaart mee verdienen.

Door het stoppen van de Nederlandse redactie is ook de website van WereldKIDS opgehouden.

WereldKrant

Vanaf 2006 maakte de Nederlandse redactie van de RNW dagelijks de WereldKrant, een dagelijkse digitale krant die verspreid wordt per e-mail als pdf-bestand. De krant is speciaal ontwikkeld voor kampeerders en hotelgasten. Vele campings printten de krant dagelijks uit en legden hem in de kantine, hotels legden hem dagelijks in de lobby. De krant was ook in trek bij zeevarenden en militairen. Maar ook de Nederlandse ambassades gebruikten de WereldKrant als dagelijks nieuwsoverzicht.

Bezuinigingen

Vanaf 2013 valt de RNW onder het ministerie van Buitenlandse zaken (BuZa), voorheen was dat het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Hierdoor ging het budget van 46 naar 14 miljoen euro. Er moest dus flink worden geschrapt in de programma's. Alle redacties worden op de kop gezet. Uiteindelijk is er besloten om vanaf januari 2013 alleen nog maar te gaan uitzenden in landen waar geen persvrijheid is. Het gaat om jongeren en jongvolwassenen de Sub-Sahara Afrika, de Arabische Wereld en Latijns-Amerika. De RNW heeft ook een website voor China. Door de bezuinigingen hebben ongeveer 300 mensen hun baan verloren.

In Sub-Sahara Afrika gaat het om Burundi, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Zuid-Soedan en Zimbabwe. In de Arabische Wereld gaat het om Egypte, Jemen, Libië, Marokko, Saoedi-Arabië en Syrië. In Latijns Amerika gaat het om Cuba, Mexico en Venezuela.

De uitzendingen bestaan vooral uit het nieuws en informatie. Maar ook uit thema's als: ‘democratie en goed bestuur’, ‘mensenrechten’ en ‘seksuele rechten’


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=RNW_Media&oldid=668870"