Río de la Plata

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Río de la Plata

De Río de la Plata (Spaans: Zilverrivier) is de monding van de Río Uruguay en de Río Paraná. Het is een grote inham tussen de landen Argentinië en Uruguay. Zo'n inham heet een estuarium, vergelijkbaar met de Westerschelde. De Río de Plata is op z'n smalst 48 kilometer breed en op zijn dikst 220 kilometer, waardoor het de breedste rivier ter wereld is. De rivier mondt uit in de Atlantische Oceaan.

De Spanjaard Juan Díaz de Solís was de eerste Europeaan die de Río de la Plata ontdekte. Hij stuitte er toevallig op tijdens een bezoek aan de kusten van Brazilië en noemde de zee Marc Dulce (Zoete zee). Het water van de rivier is echter niet zoet, maar brak (een combinatie van zoet en zout). Rond 1600 bracht Laurens Bicker als eerste Nederlander een bezoekje aan de rivier. Zowel Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, als Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, zijn aan de rivier gelegen. Het eiland Martín García is Argentijns, hoewel het voor de kust van Uruguay ligt. De vaargeul naar Buenos Aires moet regelmatig uitgegraven worden door de afzetting van slib.

In de Tweede Wereldoorlog is de zeeslag bij de Río de la Plata op 13 december 1939 uitgevochten in deze rivier. Dit leidde tot een Duitse nederlaag, waarbij de Britten wonnen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Río_de_la_Plata&oldid=588272"