Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Psalterium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cécile Nunez d'Espartenhas bespeelt het psalterium

Een psalterium of tambourin à cordes ('tamboerijn met snaren'), is een oud snaarinstrument, waarvan de naam synoniem is met de luit. Deze naam wordt met name gebruikt bij een vorm van een lang psalterium dat is afgestemd om drone- akkoorden (bas akkoorden) te maken. Soms wordt een psalterium een "snaartrommel" genoemd, hoewel je dit niet moet verwarren met een wrijvingstrommel die ook wel een "snaartrommel" wordt genoemd. Andere benamingen zijn tambourin de Béarn of Tambourin de Gascogne (beide in het Frans), ttun-ttun in het Baskisch, salmo in het Spaans en chicotén in het Aragonese. Het stamt vermoedelijk uit de 15e eeuw.

Driegats fluit die met één hand bespeeld kan worden samen met het psalterium

Gebruik

Het instrument wordt aan de arm of over de schouder van een speler gehangen die dezelfde hand gebruikt om op de taborpijp (soort fluit met drie gaten) te spelen, terwijl hij de snaren raakt met een met linnen bedekte stok die in de andere hand wordt gehouden. De 6 snaren (3 sets, ofwel 3 gangen) zijn meestal gestemd in akkoorden die overeenkomen met de grondtoon (toonsoort) van de taborpijp, en kunnen zowel pianissimo (p - zacht) als forte (f - hard) worden gespeeld.

Je komt het instrument nu nog tegen in de Pyreneeën en Baskenland, samen een een soort taborfluit, de xirula of chiflo.Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Psalterium&oldid=662734"