Help mee! Maak een account of meld je aan.

Vlag van België
Vlag van België
Wij vieren vandaag de nationale feestdag van België

Progressive Era

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vergadering van feministen in Ohio in 1912

De Progressive Era (Nederlands: Progressieve tijdperk) is een tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis tussen 1896 en 1916. De Progressive Era was de opvolger van de Gilded Age. De Progressive Era begon met het presidentschap van William McKinley en eindigde met de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog in 1917. De Progressive Era wordt zo genoemd, aangezien het vooruitstrevend was. Tijdens deze periode ontstonden allerlei bewegingen die de Verenigde Staten democratischer en eerlijker wilden maken. Ook werden lonen eerlijker en werden arbeidsomstandigheden verbeterd. Daarnaast ging de overheid zich meer bemoeien met de veiligheid van producten.

Deze bewegingen bestonden vooral uit vrouwen uit middenklasse en christelijke mannen (en vrouwen). Zij zetten zich in voor een veilige werkplek, veilige producten en hogere lonen. Daarnaast zetten velen van hen zich in voor het verbieden van alcohol. Alcohol was in de Verenigde Staten verboden tussen 1920 en 1933, de zogeheten Drooglegging. Veel vrouwen zetten zich in voor het vrouwenkiesrecht, maar dit werd pas in 1920 ingevoerd. Ook kwamen er in fabrieken snellere methodes om producten te maken. President Theodore Roosevelt wordt ook als hervormer gezien door zijn inzet om producten veiliger te maken en de natuur te beschermen. Zijn beroemde citaat was kenmerkend voor de periode:

Aanhalingsteken openen

Speak softly and carry a big stick
Praat zacht en draag een grote stok

Aanhalingsteken sluiten

Dit betekent dat het bedrijfsleven de dreiging moet voelen van de overheid, dat de overheid kan ingrijpen als het nodig is. Hoewel de overheid zich meer ging bemoeien met de economie was de bemoeienis nog steeds erg weinig. Pas na 1933 onder Franklin D. Roosevelt ging de overheid zich echt bemoeien met de economie.

Tijdens deze periode werd duidelijk dat de Verenigde Staten het belangrijkste land ter wereld werden. Toch besloot het land zich nog steeds alleen met de zaken op het Amerikaans continent te bemoeien. Hoewel blanke Amerikanen vooruitgang zagen was dit niet het geval voor Afro-Amerikanen, immigranten en inheemse Amerikanen. De situatie van Afro-Amerikanen ging zelfs achteruit tijdens deze periode.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Progressive_Era&oldid=677488"