Prairiehonden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee prairiehondjes

Prairiehonden of prairiehondjes zijn een geslacht dieren dat onder de familie van de eekhoorns valt. Ondanks de naam zijn prairiehonden geen familie van de hond, maar zijn het knaagdieren. De dieren komen voor op de prairies in Noord-Amerika. Prairies zijn de graslanden in het midden van Noord-Amerika, waar voornamelijk gras en stuiken groeien.

Kenmerken

Prairiehonden zijn ongeveer 40 centimeter lang en wegen tussen de 1 en 4 kilogram. In gevangenschap worden de dieren tussen de 8 en 10 jaar oud. Ze eten voornamelijk vers gras. Prairiehonden maken een geluid dat erg op het blaffen van een hond lijkt, waardoor de dieren hun naam krijgen. De dieren zijn erg sociaal en leven vaak in grote groep bij elkaar. Een groep prairiehonden wordt een dorp genoemd. Deze dorpen bevinden zich ondergronds, waarbij er verschillende kamers zijn.

Het dier is een aantrekkelijk prooi voor roofdieren. Veel boeren zien de dieren ook als plaag. Tegenwoordig zijn veel soorten prairiehonden bedreigd. Ooit bevolkten de prairiehonden een groot deel van de graslanden. Sinds de komst van de kolonisten in Amerika is het aantal sterk gedaald.

Soorten

Er zijn vijf soorten prairiehonden:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Prairiehonden&oldid=729661"