Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Portland (Maine)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Portland
De vuurtoren van Portland

Portland is de grootste stad van de Amerikaanse staat Maine. De stad heeft 66.318 inwoners.

Van 1820 tot 1832 was Portland de hoofdstad van Maine. Sindsdien is dat het veel kleinere Augusta in het binnenland.

Portland staat bekend om zijn Old Port (Nederlands: Oude Haven). Deze oude wijk staat vol met bakstenen magazijnen. Veel van deze magazijnen zijn opgeknapt. Ze worden nu gebruikt als winkeltjes, restaurants, huizen en kantoren. Niet alleen de wijk, maar ook de haven zelf is opgeknapt. In de haven is bijvoorbeeld nu een moderne cruiseterminal. De haven wordt ook nog gebruikt voor de visserij. Vroeger was de visserij de belangrijkste inkomstenbron voor de stad, maar inmiddels zijn kantoren belangrijker voor de economie. Zo zitten er veel banken in de stad.

Behalve een haven heeft de stad ook een luchthaven: Portland International Jetport. Hiervandaan wordt er gevlogen naar verschillende steden aan de Amerikaanse oostkust. De stad heeft ook een klein treinstationnetje, waarvandaan een trein rijdt naar Boston. Per dag gebruiken zo'n 500 mensen het station, best weinig, vergeleken met Europa. In Amerika gebruiken mensen de trein dan ook niet zo graag, ze nemen liever de auto. Het openbaar vervoer in de stad zelf wordt geregeld door bussen.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portland_(Maine)&oldid=382212"