Portaal:Wonen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
𝐏𝐨𝐫𝐭𝐚𝐚𝐥:Wonen
Skyline Rotterdam gecropt.jpg
Welkom op het Portaal Wonen

"Een eigen huis, een plek onder de zon ... ", voor veel jongeren die op zichzelf willen gaan wonen is dat een grote wens. In de 21e eeuw is dat echter nog niet zo gemakkelijk. Nederland heeft in 2021 ruim 17 miljoen inwoners en België ruim 11 miljoen. Die mensen moeten allemaal een plek hebben om te wonen. Een dak boven je hoofd hebben is een grondrecht, zeker voor kinderen. Het is voor het ministerie van Volkshuisvesting & Ruimtelijk Ordening (VRO) een hele kluif om dit te regelen. Dit portaal gaat dan ook over wonen, soorten woonvormen, indeling en inrichting van huizen, ruimtelijke ordening, woongenot, voorzieningen in de buurt enzovoorts.

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Woningen,
Huizen in allerlei soorten en maten
Indeling woning,
Hoeveel kamers hebben jullie thuis?
Woningen Meeuwenplaat P1120336.jpg

Wanneer je een kind vraagt een huis te tekenen, dan tekent het een vierkant met een driehoek er bovenop. Een deur en een paar ramen erin en op het dak een schoorsteen. Dit zou je de basisvorm van een huis of woning kunnen noemen. Het verschilt nogal of het huis in de stad of in het dorp staat. In steden heb je veel flats en in dorpen boerderijen. Er zijn ook gemeenten in Nederland en België waar villawijken zijn met hele dure woningen en grote tuinen. Er zijn dus nogal wat verschillen. Ook de woonoppervlakken per woning lopen nogal uiteen, van een paar vierkante meters (m2) voor een tiny house tot vele vierkante meters voor een kasteel. Een woning kun je huren (Huurwoning) of kopen (Koopwoning). Ook dieren hebben een woonruimte.

AanleunwoningAmbtswoningAntikraakwoningAppartementBenedenwoningBoerderijBovenwoningBouwvalBungalowCaravan ChaletDoorzonwoningEengezinswoningFlatgebouwGrachtenpandHerenhuisHoekwoningHokHolIgloKasteelKooiKrotKubuswoningLandhuisMaisonnettePaleisPortiekwoningRijtjeshuisStalStudentenflatTentTwee onder één kapVakantiehuisjeVerzorgingshuisVillawoonbootwoongroepwoonwagen

3-bedrooms house floor plan.png

Een woning is altijd op een bepaalde manier ingedeeld in ruimtes. Elke ruimte of kamer heeft een bepaalde functie. Het aantal ruimtes in een woning is weer heel verschillend en hangt natuurlijk af van de grootte van de woning. Bij sommige beroepen heeft men een werkruimte in of aan het huis, zoals een winkel of een praktijkruimte van een (tand)arts.

BadkamerBijkeukenCelComputerkamerGanggarageHalHobbykamerInloopkastKastKeukenLogeerkamerOverloopPortiekSchuurSlaapkamerTrapTrappenhuisWC of ToiletVlieringWerkkamerWoonkamerZolder

Omgevingswet,
Je kunt niet zomaar overal bouwen
Woningbouw,
van tekening tot woning
Belgrade waterfront - scale model 05.jpg

Voordat er een wonung gebouwd kan worden, moet er eerst aan een aantal weten en regels voldaan zijn. Ook tijdens de bouw zijn er tal van voorschriften.

Regelgevers: het rijkprovincie gemeenteomgevingswetbouwvergunningwelstandscommissiebestemmingsplanbouwbesluitARBO-wetarbeidsinspectieWetgeving bij woningbouw

Betreft: woonwijkplanoloogmaquette Wijkvoorzieningen als winkelsHoreca ScholenKerkenBuurthuiswegen woonervenontsluitingswegenOpenbaar vervoerHulpdienstenleidingenriool

Construction site barring pedestrian walkway 02.jpg

Bij het bouwen van woningen komt aardig wat kijken.

Voorbereiding: architectontwerpCATCAM programmapresentatietekeningtechnische tekeningenWoningbouw

Bouwvakkers: aannemerelektricienloodgietertimmermanSchilderGlaszettermetselaarOpperman

Materialen: heipaalnatuursteenbaksteenbetonhoutisolatiemateriaalelektriciteitkabelsrioolpijpen, waterleidingen en verwarmingsbuizen • [[glas (materiaal) • schilderwerkbehang en stoffering als gordijnen en luiken (shutters).

Onderdelen van de woning: murenkozijnendeuren ramenverdiepingendak schoorstenen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Wonen&oldid=794912"