Portaal:Menselijk lichaam

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Portaal Menselijk Lichaam & gezondheid


Welkom
Rembrandt - The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp.jpg

Welkom op het Portaal over het Menselijk lichaam en gezondheid. Hier lees je alles (of wordt je doorverwezen) over organen, orgaanstelsels, gezondheid en alles dat met het menselijk lichaam te maken heeft. Van botten tot en met bloed hier vindt je het allemaal.

Voor informatie over het Coronavirus zie Portaal:Coronavirus

Het menselijk lichaam
Het menselijk lichaam is het lichaam van de mens. Het menselijk lichaam bestaat uit allemaal delen. In het lichaam kun je een aantal organen vinden, zoals de hersenen, de longen, het hart en de maag. Elk orgaan is ingedeeld onder een orgaanstelsel. Elk orgaanstelsel heeft een andere functie. Zo zorgt het bloedvatenstelsel ervoor dat het bloed door het lichaam wordt vervoerd en het ademhalingsstelsel zorgt ervoor dat je adem kan halen. In totaal zijn er 11 orgaanstelsels. Alles wordt als het ware gedragen door het skelet of beenderenstelsel en bij elkaar gehouden door de huid. Lees verder
Gekoppelde portalen:


Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Orgaanstelsels

Orgaanstelsels zijn eigenlijk een groep organen bij elkaar. In het menselijk lichaam zijn er 11 orgaanstelsels:

De humani corporis fabrica (25).jpg

De huid wordt soms ook als orgaanstelsel meegeteld.

Artikelen over het menselijk lichaam
Artikelen over gezondheid

Het menselijk lichaam is een vernuftig geheel waar je je hele leven mee moet doen. Het is echter wel kwetsbaar, want je lijf wordt eigenlijk constant bedreigd door allerlei gevaren. Denk aan het drukke verkeer of luchtvervuiling, maar ook allerlei ziektes loeren om de hoek. Om je lijf goed te laten functioneren moet je gezond leven. Dat wil zeggen, uitkijken in het verkeer, bijvoorbeeld niet roken, voldoende gezonde voeding en slapen en het schoonhouden van je lijf en je gebit. Kortom, het is nog best wel een hele opgave om je gezondheid op orde te houden. Om te voorkomen dat je ziek wordt kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, zoals regelmatig je gebit laten controleren bij de tandarts en zorgen dat je de juiste injecties (vaccinaties) krijgt. Mocht er toch iets mis gaan met je gezondheid, dan kun je de huisarts bezoeken. Eventueel wijst die je door naar een specialist in het ziekenhuis. Kijk maar eens verder op de Lijst van artikelen over gezondheid of Lijst van infectieziekten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Menselijk_lichaam&oldid=831809"