Politieke unie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Verenigd Koninkrijk is een politieke unie bestaande uit vier "landen".

Een politieke unie is de naam die wordt gebruikt als twee of meerdere landen samen verder gaan als één land. Deze voormalige landengroep blijven wel eigen wetten, regering, parlement en rechten houden. Er is ook vaak een gemeenschappelijke regering, wetten en parlement. De landen werken dus politiek met elkaar samen en vaak ook economisch.

Tegenwoordig kun je twee landen in de wereld zien als politieke unie, dit zijn het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier "landen", namelijk Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Qua cultuur verschillen deze gebieden. Elk gebied heeft een eigen parlement (hoewel die van Engeland het Britse parlement is). Ook is er een nationaal parlement. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven kleine emiraten.

Ook de Verenigde Staten waren in het begin een politieke unie. Tegenwoordig zijn de Verenigde Staten een federatie. Eigenlijk kun je een federatie vergelijken met een politieke unie, maar in een politieke unie zijn de deelgebieden zelfstandig van elkaar. Uit een politieke unie kan ook een confederatie ontstaan. Hierbij wordt één gebied machtiger dan de andere gebieden.

Een politieke unie moet niet verward worden met een personele unie. Bij een personele unie is het enige wat een groepje landen gemeen heeft dat ze hetzelfde staatshoofd hebben. De Europese Unie is geen politieke unie, aangezien de lidstaten altijd nog onafhankelijk van elkaar zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Politieke_unie&oldid=453536"