Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pneumokkenziekte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pneumokkenziekte is een hele erger kinderziekte dat wordt veroorzaakt door een bacterie er bestaan 90 verschillende soorten pneumokken en iedereen heeft er een in hun neusholte zitten zonder ziek te worden. De bacterie kan zich verspreiden door te niezen en hoesten. Deze ziekte kan drie verschillende ziektes veroorzaken namelijk een neus -bijholte ontsteking, longontsteking en oorontsteking. Jongen kinderen krijgen vaak een oorontsteking en soms een longontsteking. Ouderen krijgen vaak een longontsteking .

Als het in bloedbaan komt en ziek word

Iemand wordt dan heel erg ziek kinderen met deze ziekte krijgen vaak een bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking. En ouderen mensen boven 60 jaar krijgen vaak een longontsteking. Meestal wordt iemand in een korte tijd heel erg ziek en krijgt hoge koorts en ademhalingsproblemen, hoofdpijn, bewustzijn verliezen, vergeetachtigheid worden en sufheid.

Voorkomen

Gelukkig kun je het tegenwoordig volkomen door een vaccinatie tegen pneumokkenziekte te nemen als voor 2e verjaardag alle prikken hebt gehad en de ouderen mensen boven de 60 jaar netjes om de 5 jaar een vaccinatie halen tegen pneumokkenziekte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pneumokkenziekte&oldid=676076"