Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Phitsanulok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phitsanulok
Ligging van Phitsanulok

Amphoe 6501.png

Aantal inwoners: 84.311 inwoners
Oppervlakte: 10,815 km²
Burgemeester: Premrudee Champunot
Provincie: Phitsanulok
De stad Phitsanulok

Phitsanulok skyline.JPG

De rivier de Nan
Het geschiedenispark van Phitsanulok: History Park Sukhothai
Een pilaar-tempel in Phitsanulok
Het trein-station van Phitsanulok
Het gemeentehuis van Phitsanulok

Phitsanulok is een belangrijke en historische stad in het noorden van Thailand en is de hoofdstad van de provincie Phitsanulok. Phitsanulok is de een van de oudste steden van Thailand, het bestaat al 600 jaar lang. De stad ligt aan de rivier de Nan. Van deze stad tot Bangkok is het 377 km rijden en de stad ligt ten noorden van Bangkok. Hier is een groot leger gevestigd en er zijn wel 2 universiteiten: Naresuan University en Pibulsongkram Rajabhat University. Phitsanulok heeft geen partnersteden.

Geschiedenis

Prehistorie

Het gebied waar Phitsanulok zit, woonden vroeger al mensen in de steentijd. Dit zijn niet de voorouders van de Thai die nu in Thailand wonen. De bewoners hier waren toen nog jagers en verzamelaars. In de bronstijd en de ijzertijd van dit gebied, begon men hier voor het eerst te werken met de landbouw en metalen. Ook begonnen mensen hier huisdieren te houden in huis. Vanuit het zuiden van China trok een onbekend volk dit gebied in, het volk noemde zich de Thai. Dit volk ging zich vestigen en vermengde zich met de oorspronkelijke bevolking hier.

Khmer-Sukhothai- en Ayuthaya tijden

In de tijd van het Khmer-Rijk (rond de 11e eeuw) was Phitsanulok nog maar een kleine uitkijkpost over de Nan en de Kwai Noi. Phitsanulok was toen de toegangspoort tot Noord-Thailand. Langzamerhand werd Phitsanulok het provinciale centrum van het Khmer-Rijk. Ten tijde van het Sukhothai-Rijk was Phitsanulok de belangrijkste stad in het oosten van het Sukhothai-Rijk. Er werden toen mooie Thaise tempels gebouwd, zoals de Wat Chedi Yod Thong-tempel en de Wat Aranyik-tempel. In de tijd van het Ayuthaya-Rijk werd de Wat Phra Sri Rattana Mahathat-tempel gebouwd in 1357 en werd Phitsanulok de hoofdstad van Thailand in 1463 voor 25 jaar lang. Omdat Phitsanulok in het noorden van Thailand ligt, werd de bescherming en verdediging van de noordelijke grens van Thailand sterker. Er werden steeds meer tempels gebouwd, zoals de Wat Ratchaburana-tempel en de Wat Nang Phaya-tempel. Phitsanulok werd een heel erg belangrijke plaats bij de oorlog tussen Thailand en Myanmar. Koning Naresuan (de grote) werd hier geboren in 1555. Hij is opgegroeid in Chandra Palace en zou later Thailand helpen de Myanmarese overheersing te verslaan aan het einde van de 16e eeuw. Degene die hem op zou volgen als koning was zijn broer koning Ekathosarot (ook wel bekend als Sanpet III).

De moderne tijd

In 1955 wordt een groot deel van de oude gebouwen in Phitsanulok verwoest door een grote brand. Op 28 november 1961 werd er een plaats gerestaureerd ter ere van koning Naresuan, de plaats heet: Chandra Palace. De plaats is ook een heiligdom. Op 25 januari 1967 wordt de Naresuan University opgericht. Vanaf het jaar 1976 tot het jaar 1985 werd er een plan gemaakt om een dam te maken in de rivier de Nan. De dam werd ontworpen om overstromingen en overlast te voorkomen in de stad Phitsanulok.

Geografie

Het land in Phitsanulok is vlak met een aantal heuvels. Aan het oosten van de stad zijn veel bossen en wouden. Ook ligt Phitsanulok in de buurt van de Chao Phrayabekken. Vroeger stroomden er wel 2 rivieren door Phitsanulok: de Nan en de Kwai Noi. Tegenwoordig stroomt alleen de Nan door Phitsanulok.

Klimaat

Phitsanulok heeft een warm en tropisch klimaat met een aanzienlijke jaarlijkse neerslag. Er is een droog seizoen en een regenseizoen. Het regenseizoen begint in het voorjaar en eindigt in een hete en droge zomer. In januari en februari is het koeler dan andere maanden in het jaar.

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking in Phitsanulok is etnisch (=oorspronkelijk) Thai. In minderheid is het Mon-volk, wat de oorspronkelijke bewoners zijn van Phitsanulok. Zoals in andere grote Thaise steden, spreekt men in Phitsanulok ook Thai. Sommige inwoners spreken ook Engels. Een groot deel van de bevolking in Phitsanulok is boeddhistisch. Toch zijn er kleine minderheden van andere religies en godsdiensten.

Voorzieningen

In Phitsanulok zijn veel voorzieningen; dat betekent dat er bijv. veel universiteiten, ziekenhuizen enz. zijn.

Universiteiten

De Naresuan University is een educatief centrum in Phitsanulok en een groot deel van Noord-Thailand. De universiteit is genoemd naar koning Naresuan (de grote) en er is een speciaal beeld gebouwd bij de universiteit. Het heeft ongeveer 20.000 studenten. Dingen waarover je kunt studeren op deze universiteit zijn geneeskunde, onderwijs, wetenschap, landbouw en nog veel meer. De tweede universiteit in Phitsanulok is Rajabhat Pibulsongkram University. Deze universiteit is gebouwd in 1921.

Ziekenhuizen

Er zijn verschillende ziekenhuizen in de stad Phitsanulok, zowel openbare als privé. Een belangrijk ziekenhuis in Phitsanulok is Buddhachinaraj Hospital Phitsanulok. Het regionale en academische ziekenhuis van Phitsanulok is Naresuan University Hospital. De Naresuan University Hospital zit naast de Naresuan University. Dit ziekenhuis ligt 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Phitsanulok.

Vervoer

Phitsanulok heeft een treinstation en een nationale luchthaven. De luchthaven heet: Phitsanulok Airport. Phitsanulok Airport is gelegen ten zuidwesten van het centrum van de stad Phitsanulok. Vanuit hier zijn alleen vluchten naar Suvarnabhumi International Airport, één van de twee internationale luchthavens van Bangkok. De luchtvaartmaatschappij van deze vluchten is Thai Airways. Phitsanulok ligt aan twee van de grootste snelwegen in Thailand, de A11 (Ta Khli - Phitsanulok - Lam Pang - Chiang Mai) en de A12 (Tak - Phitsanulok - Lom Sak - Khon Kaen). Een niet zo belangrijke snelweg in Phitsanulok is de A117 (Phitsanulok - Nakhon Sawan).

Cultuur

De cultuur van Phitsanulok is afgeleid van het Theravada (een vorm van boeddhisme). Er zijn vele tradities van het theravada in Phitsanulok. In Phitsanulok zijn vele grote Boeddha-beelden. Soms zijn ze zelfs helemaal van goud. Een van de bekendste beelden is in de Wat Phra Sri Rattana Mahathat-tempel. In deze tempel zijn ook parelmoeren deuren. Andere bekende tempels zijn de Wat Ratchaburana-tempel, de Wat Aranyik-tempel, de Wat Nang Phaya-tempel, de Wat Chedi Yod Thong-tempel en de Wat Chula Manee-tempel. Verder zijn er nog 7 tempels in Phitsanulok: de Wat Tamajak-tempel, de Wat Mai Opayaram-tempel, de Wat Kuha Sawan-tempel, de Wat Nong Bua-tempel, de Wat Sri Wisut Tharam-tempel, de Wat Sra Gaew Pratum Thong-tempel en de Wat Tha Maprang-tempel. Jaarlijks zijn er wel drie traditionele festivals/evenementen in Phitsanulok. Phra Boeddha Chinnarat Fair is een feest in de maand januari en wordt gevierd in de Wat Phra Sri Rattana Mahathat-tempel. Suan Chom Nan Park Festival is een festival dat wordt gehouden aan de rivier de Nan. Er is dan ook een markt waar eten wordt verkocht aan de deelnemers van het festival. Tegenwoordig heeft de westerse cultuur veel invloed gehad op de Thaise cultuur. Er worden ook westerse jurken gedraagd. Ook de technologie en voetbal zijn een van de dingen die invloed heeft gehad van de westerse cultuur. Er worden nu veel mobiele telefoons, computers, internet en televisies gebruikt in Phitsanulok.

Sport

In Phitsanulok worden vele sporten beoefend. Men doet zowel aan de traditionele kano-wedstrijden als het moderne voetbal. De bevolking houdt ook van thaiboksen. In 2005 won Phitsanulok de 2e prijs van de Noord-Thaise jeugdkampioenschappen van voetbal. De Dragon Boat Races zijn traditionele kano-wedstrijden in Thailand. Men zit dan in traditionele boten die versierd zijn in de vorm van een draak. Op de boot zitten ongeveer 30 mensen en het feest wordt in het eerste weekend van de maand oktober gehouden.

Regering en communicatie

De baas van Phitsanulok is de burgemeester van Phitsanulok samen met de gemeenteraad. De gemeenteraad en de burgemeester worden gekozen door de bevolking van Phitsanulok. Er worden verkiezingen gehouden. Ook zijn er grote politieke parades. Zoals bovenaan staat, is er een groot koninklijk leger van Thailand gevestigd in Phitsanulok. Dit leger is verantwoordelijk voor Noord-Thailand. Phitsanulok heeft wel 5 publieke tv- en radiozenders. Hieronder zie je ze:

De naam "Phitsanulok"

Het eerste deel van de naam Phitsanulok is afgeleid van de naam van een belangrijke hindoeïstische god; Vischnu. Het overgebleven deel "lok" betekent wereld in het Thai. Toen de Britten in Thailand kwamen, noemden ze Phitsanulok ook wel "Vischnu's wereld".

Armoede en gezondheidszorg

In Phitsanulok leeft 10 % van de bevolking onder de armoedegrens. De gezondheid in Phitsanulok is niet zo goed. Veel mensen in Phitsanulok hebben aids. Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de prostitutie (hoeren). Ook is het milieu hier verontreinigd. Omdat er zoveel mensen ziek zijn, verhuizen ook veel dokters en artsen naar andere steden.

Overige toeristische attracties

Een nationaal park in Phitsanulok

Wist je dat...

  • ... de bijnaam van Phitsanulok "twee rivier" is?
  • ... Phitsanulok vroeger de hoofdstad van Thailand was?
  • ... er een heel mooi beeld is van koning Naresuan (de grote) bij de Naresuan University?
  • ... 16 ° 48'57 "N 100 ° 15'49 "E de coördinaten van Phitsanulok zijn?

Bronnen

  • informatie van Wikipedia
  • informatie uit het boek "Thailand, een kort verhaal"


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Phitsanulok&oldid=577834"