Peterselie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peterselie
Petroselinum crispum

Parsley bush.jpg

Leefgebied inheems in Griekenland, Marokko en voormalig Joegoslavië
Leefomgeving gekweekt als kruid en groente
Behoort tot de Schermbloemenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. Peterselie komt uit de schermbloemenfamilie. In deze familie zitten ook planten als de wortel, anijs en pastinaak.

Krulpeterselie

De plant heeft een groene gekrulde of een plat drievormig blad. Peterselie wordt 25-45 centimeter lang en leeft in vruchtbare en vochtige grond met een felle zon. Ook in halfschaduw doet hij het goed. Het is vooral belangrijk dat hij niet uitdroogt. Je kan de bloemen oogsten wanneer je wilt maar de plant moet dan wel sowieso 25 centimeter zijn.

Gebruik

Peterselie wordt als kruid veel in de keuken gebruikt. Niet alleen in de Europese, maar ook in de Arabische keuken. Peterselie heeft een frisse smaak en geeft een prettige adem. Daarom wordt het ook wel eens gegeten na knoflook, om de slechte adem te bestrijden. Peterselie moet eigenlijk nooit worden meegekookt, dan verliest het namelijk zijn smaak. Wel wordt het gebruikt in kruidenboter.

Olie van peterselie wordt ook als mannenparfum gebruikt. Aftreksels worden gebruikt tegen sproeten en voor stevig haar. Ook wordt het naast rozen geplant, omdat het daar de geur van zou versterken.

Voedingswaarde

In peterselie zitten veel mineralen en het bevat veel vitamine B, caroteen en zeer veel vitamine C. Als je peterselie droogt, verdwijnen de meeste van deze stoffen.

Soorten

  • Krulpeterselie (P. crispum var. crispum)
  • Bladpeterselie of platte peterselie (P. crispum var. neapolitanum), iets verfijndere smaak
  • Wortelpeterselie (P. crispum var. tuberosum), komt nauwelijks voor in de Benelux, wel langs beekjes bij de Middellandse Zee. Van deze variatie wordt de wortel meegeweekt in gerechten; deze geeft z'n smaak af en daarna wordt de wortel uit het gerecht gehaald.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peterselie&oldid=778701"