Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Pesto

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Pesto in een vijzel.

Pesto, of pesto alla genovese, is een saus uit de Italiaanse keuken, die in verschillende gerechten gebruikt wordt. De saus kan ook op brood worden gegeten.

Pesto wordt gemaakt van olijfolie, blaadjes basilicum, knoflook, zeezout, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. In plaats van Parmezaanse kaas kan ook pecorino gebruikt worden, een soort geitenkaas. Alle ingrediënten worden samen tot een moes gestampt in een vijzel. De naam pesto betekend dan ook letterlijk gestampt. Soms wordt een staafmixer in plaats van een vijzel gebruikt. Dit scheelt veel tijd en kracht, maar de Italianen doen het liever met een vijzel, aangezien dat beter voor de basilicum is.

Pesto werd oorspronkelijk gemaakt in Genua, een stad in Noord-Italië. De saus is ook in het buitenland populair. Het werd aanvankelijk over pasta gegoten als saus, maar wordt ook over carpaccio, salades en toast gesmeerd.

Pesto is iets anders dan tapenade. Pesto heeft namelijk vaste ingrediënten en is altijd groen. Daarnaast bevat tapenade altijd kappertjes en vaak olijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pesto&oldid=482162"