Pawn Stars

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pawn Stars
Pawn Stars exterior sign.JPG
Alternatieve titel
Genre
Speelduur
Bedenker
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie
Gerelateerde series
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 2009 (Pawn Stars)
2009 (Hardcore Pawn, 2015 gestopt)
Einde
Afleveringen 522 (Pawn Stars)
162 (Hardcore Pawn)
Seizoenen
Netwerk
Zender Pawn Stars: RTL-Z 18.00-19.30; RTL-7 15.30-16.30; History 16.30-17.00; 19.00-21.00 (werkdagen).
Hardcore Pawn: RTL 7 ca. 19.30-20.30 (werkdagen)
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel|-style="display: none;"
Website
Portaal Portal.svg Televisie

Pawn Stars is een Amerikaanse realityshow die in Nederland wordt uitgezonden door o.m. RTL. Plaats van handeling is het pand(jes)huis (of zo je wilt de lommerd of bank van lening) Gold & Silver Pawn Shop in de Amerikaanse stad Las Vegas. Daar kun je dus tegen het inleveren van een onderpand (vandaar de naam pandhuis) een lening afsluiten, tien procent van de waarde van het onderpand. Dan heb je bijvoorbeeld een gouden ring verpand en die kun je pas tegen terugbetaling van het geleende bedrag plus rente terugkrijgen. Als je dat binnen de afgesproken termijn doet tenminste. Anders vervalt het beleende aan het pandhuis.

Maar meestal bieden klanten iets ter verkoop aan. Die willen er vaak een gigantisch hoog bedrag voor hebben, terwijl het maar een fractie van het gevraagde waard is. Want de medewerkers van het pandhuis zijn natuurlijk ook niet gek. Behalve dat ze deskundig zijn doen ze een zo laag mogelijk tegenbod want de zaak moet er ook nog op verdienen. En als ze niet precies weten of de spullen wel zo kostbaar zijn als de verkoper wil doen geloven, roepen ze de hulp van een echte deskundige in. Die komt dan opdraven om te kijken wat het aangebodene (dat kan van alles zijn: (vaak) wapens, documenten, munten en penningen tot oude auto's en verroeste jukeboxen toe) kan opbrengen.

Het is dus ook een heel leerzaam programma, mede door de 'weetjes' die tussentijds in beeld worden gebracht: hoe lang een bepaalde firma al bestaat bijvoorbeeld of hoeveel exemplaren van een bepaald apparaat zijn vervaardigd of wanneer dat populair was.

Het is ook een grappig programma, want de inkopers van het pandhuis zitten er ook wel eens naast. Dan hebben ze een paar duizend dollar betaald voor een goedkope imitatie die nog geen tientje waard is.

Hardcore Pawn

Zo mogelijk nog beter is een soortgelijke serie die ook door RTL wordt vertoond en Hardcore Pawn heet. Hier gaat het om de zaak American Jewelry and Loan in Detroit. Maar gaat het er in Pawn Stars nog ordelijk aan toe, hier is agressie van de aanbieders schering en inslag. Niet zelden moeten ze er door de beveiliging al tierend en schreeuwend worden uitgewerkt.

Minstens zo amusant is de onderlinge rivaliteit tussen de beoogde opvolgers van de eigenaar, diens zoon en dochter, die ook in de zaak werken en die elkaars bloed wel kunnen drinken. Als zoon ruzie heeft met papa smult dochter ervan en als dochter een uitbrander krijgt van paps zit zoon stiekem te gniffelen en wrijft het er nog even bij haar in dat ze totaal ongeschikt is om de zaak te leiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pawn_Stars&oldid=605504"