Pauline Bonaparte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pauline Bonaparte.jpg

Marie Paulette "Pauline" (Ajaccio, Corsica, 20 oktober 1780 - Florence, Italië, 9 juni 1825), was een dochter van Carlo Bonaparte en Letizia Ramolino.

Pauline was bekend om zowel haar schoonheid als haar vele affaires, en als resultaat hiervan zorgde Pauline's broer, Napoleon, dat ze trouwde met één van zijn generaals, Charles Leclerc. Ze was toen 17, en na de dood van Charles hertrouwde ze met Camillo Borghese. Dit was eigenlijk een gelukkig huwelijk, maar Pauline had al snel genoeg van Camillo en ging door met haar affaires.

In 1806 werd ze de hertogin van Parma en Guastalla.

Pauline werd uiteindelijk in 1810 van het Franse hof verwijderd wegens 'oneerbiedige bejegening' naar Napoleons tweede vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Pauline en Camillo leefde vanaf 1815 gescheiden.

Pauline, als Poaline Borghese, poseerde voor beeldhouwkunstwerk van Antonio Canova. Ze stierf in 1825 als het gevolg van kanker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pauline_Bonaparte&oldid=653188"