Parkiet

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een parkiet is een kleine papegaaiachtige vogel in bonte, felle kleuren.

Parkieten komen oorspronkelijk uit het werelddeel Australië. Er zijn veel veschillende soorten parkieten, zoals halsbandparkieten of de valkparkiet.

Je kunt ze ook als huisdier houden.

Voedsel

Als huisdier eten ze gewoon vogelvoer, maar er bestaat ook speciaal voedsel voor parkieten. En ze drinken gewoon water en parkietenvoer.

Jonkies

Als jonkies nog in het ei zitten hebben ze een eitand gekregen. Daarmee maken ze het ei open. Na een tijdje verliezen ze hun eitand weer. Ze zijn klein en kaal. En als ze groter worden dan krijgen ze veertjes.

Paren tot en met de geboorte

Parkieten paren. Paren is een soort van seks. Als parkieten aan het broeden zijn raken ze hun veren niet kwijt. De veren raken ze kwijt in de rui, maar dit is nooit in de winter en ook niet in de broedtijd. Na ongeveer 8 dagen wordt het eerste ei gelegd. Ze leggen 3 tot 6 eieren voor ze gaan broeden. Na tien dagen kan je zien of het ei bevrucht is door er met een lampje op te schijnen. Een parkiet weegt als hij wordt geboren ongeveer 2 gram. Engelse grasparkieten voeren hun jongen niet. Dus kweek je Engelse grasparkieten, zet dan wat gewone parkieten ertussen om de jonkies van de Engelse grasparkieten op te vangen en te voeren. Mensen moeten de kleine baby parkieten niet aan raken de mama of papa kan je hard pikken. En soms moet je de vader appart in een kooi doen.

Herkennen

Aan de neusdoppen kan je een parkieten aan herkennen. Mannetje hebben blauwe neusdoppen en vrouwtje hebben bruine neusdoppen. Ook nog dit de meisje zijn krengen. Het mannetje herken je aan het bovenste blauwe stukje van ze snavel. En het vrouwtje ook aan het bovenste stukje van haar snavel dat is bruin.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parkiet&oldid=452538"