Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pantheon (Rome)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pantheon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Pantheon aan de voorkant.

Het Pantheon (Grieks: πας "pas" = elke / θεος "theos" = god) is een gebouw in Rome dat als tempel werd gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het is nu in gebruik als Rooms Katholieke kerk. Pantheon betekent "gewijd aan alle goden". Een andere mogelijke vertaling is: "geheel goddelijk". Het is het bekendste pantheon ter wereld.

Pantheon

Het pantheon is een antieke tempel in Rome uit de tweede eeuw na Christus. De Romeinen vonden zichzelf het meest godsdienstige volk van de wereld. Ze vereerde alle goden die ze kenden. Daarvoor moesten ze wel wat doen vonden ze. Dus ze gingen aan de bouw: het pantheon. Toen het pantheon was gebouwd hoopten dat ze niet een god waren vergeten, daarom bouwden ze voor de zekerheid nog een die heette: tempel-voor-de-god-voor-wie-we-vergeten-zijn-een-tempel-te-bouwen. Best een rare naam vindt je niet? In de rotunda, het ronde deel van het gebouw zit een gat. Hier komt een mooie lichtval doorheen. Als het regent komt dan ook regen binnen in het pantheon. Het pantheon ligt op het Marsveld.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pantheon_(Rome)&oldid=606399"