Palais Bourbon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Palais Bourbon vanaf de voorzijde

Het Palais Bourbon is een paleis in de Franse hoofdstad Parijs. Het ligt in het 7e arrondissement aan de oever van de Seine recht tegenover de Place de la Concorde. Het Palais Bourbon wordt vandaag de dag gebruikt als vergaderplek van de Nationale Vergadering. Dit is een van twee kamers van het Franse parlement. De andere kamer (de Senaat) vergadert in het Palais du Luxembourg.

De naam van het gebouw verwijst naar de hertogin van Bourbon. Het paleis werd namelijk door koning Lodewijk XIV voor haar gebouwd.

Geschiedenis

Ontstaan

Palais Bourbon aan het begin van de 19e eeuw

Het Palais Bourbon werd gebouwd voor prinses Louise Françoise van Bourbon (oftewel de hertogin van Bourbon). Zij was de buitenechtelijke dochter van koning Lodewijk XIV en Madame de Montespan. De bouw begon in 1722 en eindigde in 1728. Toentertijd lag het Palais Bourbon net buiten Parijs, maar door de groei van de stad ligt het paleis vrij dicht bij het centrum. De prinses woonde voorheen op het kasteel van Versailles, maar ze had inmiddels 7 kinderen en haar man was overleden.

Oorspronkelijk zou het Palais Bourbon eruit hebben gezien zoals het Groot Trianon in Versailles. Architect Lorenzo Giardini had hiervoor een ontwerp gemaakt, maar hij overleed voordat hij meer ontwerpen kon maken. Vervolgens werd Pierre Cailleteau aangesteld, maar hij overleed tijdens de bouw. Hierdoor maakte Jean Aubert zijn ontwerp af. Het gebouw heeft veel Italiaanse invloeden. De hertogin van Bourbon woonde tot haar dood in 1743 in het paleis.

Vervolgens kocht koning Lodewijk XV het paleis. Het paleis moest onderdeel worden van een nieuw plein, maar in 1756 besloot hij het paleis te verkopen aan zijn kleinzoon, Lodewijk V Jozef van Bourbon-Condé. De prins liet het paleis helemaal verbouwen en zelfs uitbreiden. De verbouwing kort voor de Franse Revolutie afgelopen.

1789-1871

Koning Lodewijk Filips I wordt tot koning beëdigd in het paleis

Tijdens de Franse Revolutie werden de koninkrijke bezittingen eigendom van de staat. Tijdens de revolutie had het paleis verschillende functies. Zo zetelde een van de twee kamers van het Franse parlement tijdens de Directoire in het paleis. In het paleis werd hiervoor een nieuwe vergaderzaal ontworpen. In 1799 pleegde Napoleon echter een staatsgreep, waardoor er een einde aan de Directoire kwam. Napoleon werd eerste consul van Frankrijk en stichtte een nieuwe adviesraad. Deze adviesraad vergaderde ook in het Palais Bourbon. Hoewel de adviesraad vrij weinig macht had, liet Napoleon het gebouw wel verbouwen. Zo kreeg het gebouw een nieuwe voorgevel, waarin de slag bij Austerlitz werd afgebeeld.

In 1814 werd Frankrijk opnieuw een koninkrijk, maar dit maal was er wel een parlement. Dit parlement bestond ook uit twee kamers, waarvan één kamer in het Palais Bourbon vergaderde. Oorspronkelijk werd het gebouw teruggegeven aan prins Lodewijk V Jozef, maar tijdens de revolutie was het gebouw zo erg veranderd dat het onmogelijk was om er te wonen. De prins besloot het paleis daarom te verhuren aan het parlement. Pas in 1827 kocht het parlement het paleis. Vervolgens werd het paleis opnieuw verbouwd om meer ruimte te creëren. In 1831 werd koning Lodewijk Filips I in het paleis tot koning beëdigd.

In de jaren hierna werd het gebouw gerestaureerd. De gevels werden veranderd en de binnenkant van het paleis werd in ere hersteld. Kort voor de Februarirevolutie van 1848 was deze verbouwing af. Tijdens de revolutie werd de monarchie afgeschaft, waardoor de Tweede Franse Republiek ontstond. Tijdens de republiek bleef het gebouw een parlementsgebouw. Ook tijdens het Tweede Franse Keizerrijk was dit het geval.

1871-heden

De achterkant van het paleis

In 1871 werd de monarchie definitief afgeschaft, waardoor de Derde Franse Republiek ontstond. Hoewel andere belangrijke gebouwen tijdens de commune van Parijs vernietigd werden, bleef het Palais Bourbon ongeschonden. Desondanks keerde de Nationale Vergadering pas in 1879 terug naar het Palais Bourbon. In de tussentijd bleef de kamer vergaderen in het kasteel van Versailles. De Nationale Vergadering werd ook twee keer zo groot, waardoor een uitbreiding van het gebouw nodig was. Er kwamen verschillende plannen, maar geen enkel plan werd goedgekeurd.

In het Palais Bourbon zijn sindsdien verschillende belangrijke gebeurtenissen geweest. Zo verklaarde Frankrijk in 1914 de oorlog aan Duitsland in het gebouw. In 1918 werd de overwinning in de Eerste Wereldoorlog gevierd. In 1890 explodeerde een bom in het gebouw die geplaatst werd door een anarchist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door het Duits leger gebruikt. Bij de bevrijding van de stad werd het gebouw getroffen door een brand.

In 1946 werd het gebouw heropend en werd nieuwe technologie toegevoegd. Sindsdien is de Nationale Vergadering altijd aanwezig geweest in het gebouw.

Beschrijving

De Salle des Séances

Parlementsleden en bezoekers komen normaal gesproken via de achterkant van het gebouw binnen. Bij de ingang staan twee standbeelden die "recht" en "kiesrecht" voorstellen. Ook staat er sinds 1989 een standbeeld voor de mensenrechten bij de ingang.

De Nationale Vergadering komt bijeen in de Salle des Séances die in 1832 werd gebouwd. In de vergaderzaal is plek voor alle 577 leden van de Nationale Vergadering. Daarnaast zijn er enkele salons die voor feesten, besprekingen en kleinere vergaderingen worden gebruikt. Daarnaast beschikt het gebouw over een grote bibliotheek.

Naast het Palais Bourbon ligt het Hôtel de Lassay. Dit is een ambtswoning voor de voorzitter van de Nationale Vergadering.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Palais_Bourbon&oldid=821025"