Paardenrassen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paard
Equus ferus caballus

Equus ferus (wild horse) gallery.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving rijdier, trekdier, lastdier, tuigpaarden, veelzijdigheidspaarden en sportpaarden
Behoort tot de Equidae
Portaal Portal.svg Biologie

Het paard (Equus ferus caballus) is een door de mens gedomesticeerd dier.

Inleiding

Vermoedelijk kreeg de mens pas in de Jongere Steentijd, die rond 6000 v.Chr. begon, de middelen om grotere dieren zoals het paard te domesticeren. Het is familie van de Equidae (paardachtigen). Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van het dageraadspaard (Hyracotherium), een niet meer dan 50 cm hoog zoogdier dat zo'n vijftig miljoen jaar geleden leefde. Dat evolueerde tot het wilde paard, de Equus ferus. Dit wilde paard is zeg maar de stamouder van de huidige paardenrassen. Biologisch gezien is er maar een soort paard, de Equus ferus caballus. De paardenrassen zijn in feite cultuurvarieteiten (kortweg cultivars) die door de mens zijn gefokt. Ze vormen rasgroepen met min of meer dezelfde kenmerken en karakters.

De kleinere variant paard noem je een pony. De grootte van een paard wordt aangegeven met de stokmaat, welke gemeten wordt bij de schoft. Paardenrassen variëren tussen de 0,60 en 1,83 m.

Appaloosa

Baby appaloosa.jpg

De Appaloosa is een Amerikaans paardenras dat vooral bekend staat om zijn kleurrijke gevlekte vachtpatroon. Deze vlekken kun je vergelijken met dat van een luipaard. Je kan het dier herkennen aan zijn ogen, aan zijn mond of aan zijn achterste. Het gewichtsbereik varieert van 430 tot 570 kg en schofthoogtes van 142 tot 163 cm.

Een Appaloosa Is veelzijdig, maar word het meest gebruikt voor western. Ze hebben een goed karakter.

Lippizaner

Lipicanec PRMO.jpg

De Lipizzaner komt uit Oostenrijk. Ze zijn gefokt in het dorpje Lipica. De Lipizzaner wordt zwart geboren en daarnaar worden ze langzaam wit.

Maar soms blijven ze zwart net zo als Maiken. De meeste mensen kennen hem als Shadow. Hij is misschien wel het meest beroemden filmpaard van Nederland.

De lippizaner is meestal een schimmel (wit paard). Maar kan ook vos en valk (kastanjebruin) kleurig zijn, maar niet heel vaak.

Het is echt een topdressuur paard.

Haflinger

Haflinger Stallion.jpg

Een Haflinger, ook bekend als de Avelignese, kom je tegen in alle takken van de paardensport.

Haflingers komen uit Oosterrijk en ze zijn gefokt in het dorpje Hafling wat nu in Noord-Italië ligt. Vandaar ook de naam Haflinger. De eerste Haflinger is geboren in 1874. De Haflinger heeft de volgende kenmerken: het is altijd vos en valk kleurig en hebben altijd lichte manen (altijd kastanjebruin met vlaskleurige manen en staart) Haflingers hebben ook een sterke bouw. De Haflinger werd vroeger gebruikt voor de arreslee. Maar je kan er ook goed op rijden. Het is een klein paard, en is stevig gebouwd. De tegenwoordige hoogte ligt tussen 137 en 152 cm.

Mustang

De Mustang is een paardenras en komt uit Amerika.

Dun horse (9287718528).jpg

Vroeger kwamen er ooit ontdekkingsreizigers naar Amerika. Ze namen toen paarden mee vanuit Europa om zich te vervoeren want er waren toen nog geen auto’s. Op een avond ontsnapte de paarden en gingen in het wild leven. Zo is de (wilde) Mustang ontstaan.

Je kan de Mustang vooral herkennen aan hun manen die een anderen kleur hebben dan hun lichaam.

Belgisch trekpaard

Belgisk hest.jpg

Het Belgisch trekpaard Is een groot, sterk, zwaar paard. Het kan goed voor de kar lopen, maar voorspringen of dressuur zijn ze niet zo geschikt. Ze worden nog altijd in de bosbouw gebruikt om de omgezaagde bomen uit het bos te trekken.

Van karakter zijn ze heel lief en behulpzaam en ze willen graag voor je werken.

Exmoorpony

Exmoorpony’s komen uit het wilde gebied van Engeland. Het zijn brede pony’s maar ze zijn niet heel groot.

Exmoorponys.jpg

Ze hebben veel dikke manen en staart. Ze zijn ook een beetje ondeugend van karakter. In de paardensport zijn ze veelzijdig.

Andere bekende rassen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paardenrassen&oldid=773125"