PIM-systeem (bieb)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lees- en prentenboeken op alfabet

Het PIM-systeem is een zoeksysteem dat in veel bibliotheken in Nederland wordt gebruikt. Op een overzichtsbord met pictogrammen, kleuren en rubrieken kun je zien waar een boek te vinden is. Op de stellingen en op de boeken staan ook pictogrammen in een bepaalde kleur waaraan je kunt zien bij welke rubriek het boek hoort. Het is bedoeld voor de non-fictie boeken ofwel de informatieve boeken.

Geschiedenis

Vroeger had je in de bibliotheek het systeem SISO, maar dat was voor kinderen vaak veel te ingewikkeld. In de bibliotheken kun je tegenwoordig onderwerpen zoeken in het PIM-systeem. PIM staat voor Presentatiesysteem Informatieve Media of kortweg: Plaatje Informatie Menu. Het wordt gebruikt voor zowel de jeugd- als de volwassenen afdelingen. Steeds meer bibliotheken stappen over op dit systeem. Voordeel van dit systeem is dat je er in kunt 'rondsnuffelen'. Het is zeg maar het portaal der portalen. Het heeft ook iets weg van het spelletje PIM-PAM-PET, waarbij elk kaartje vraagt naar een lijst van onderwerpen. Ook het zoeksysteem op de computer van de bibliotheek is er op afgestemd.

Voor- en nadelen

Met het PIM-systeem kun je zoeken (rondsnuffelen) zonder echt een zoekterm in te hoeven voeren op een computer, waarbij je tikfouten zou kunnen maken. Of je kunt niet op dat ene woord of die ene naam komen, maar je weet wel bij welke rubriek het hoort. Je loopt via het pictogrammenbord naar de desbetreffende kast en kijkt of er een boek tussen staat dat aan je wensen voldoet.

Nadeel is dat je niet rechtstreeks naar iets of iemand kunt zoeken, wat met een zoekterm op de computer wel kan.

PIM en WikiKids

Dat rondsnuffelen kan natuurlijk ook binnen WikiKids. Daar hebben we het PIM-systeem nagemaakt als het portaal der portalen. Er zijn overeenkomsten in onderwerpen, maar ook verschillen. Soms heeft een rubriek net even een andere naam en verschilt de indeling. In PIM in de bibliotheek heb je rubrieken en in Wikikids spreken we van portalen en categorieën. Je hebt ook portalen in portalen. Die zou je subportalen kunnen noemen (In de tabel bij PIM-systeem aangegeven met een inspringing).

Elk artikel is gekoppeld aan een of meerdere categorieën die onderaan elk artikel staan. Het begint als een boomstam met hoofdtakken, waarna je steeds meer zijtakken krijgt. De stam van WikiKids staat op Categorie:Alles. In de boekenwereld werken ze met een vergelijkbaar systeem. Ook het SISO is zo'n systeem, evenals de NUR.

NUR

Uitgevers werken met een vergelijkbaar systeem; het NUR-systeem. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Het is een driecijferige code die het onderwerp van een boek weergeeft. Code 240 is bijvoorbeeld de code voor "Non-fictie kinderboeken (> 12 jaar)". Voorin (of soms achterop) elk boek dat in Nederland wordt uitgegeven vind je een NUR-code. Een nummer dat verwijst naar een bepaalde categorie. Boekwinkels gebruiken het om de boeken in de winkel in te kunnen delen.

Rubrieken PIM

PIM schema Onderwerpsgebieden Informatieve Media. Vanwege copyrights kunnen we de pictogrammen niet tonen. Die vind je op de site van NBD Biblion

OCLC-code Categorie Kleur
1 Geestelijk leven [bruin]
2 Lichaam en Gezondheid [roze]
3 Eten en Drinken [roze]
4 Uiterlijk [roze]
5 Opvoeding en Onderwijs [roze]
6 Huis en Tuin [lichtgroen]
7 Feesten [lichtgroen]
8 Hobby's [oranje]
9 Sport en Spel [oranje]
10 Mens en Maatschappij [geel]
11 Bedrijf en Beroep [geel]
12 Communicatie [geel]
13 Wetenschap en Techniek [grijs]
14 Computers [grijs]
15 Verkeer en Vervoer [grijs]
16 Natuur en Milieu [donkergroen]
17 Dieren [donkergroen]
18 Landen en Volken [blauw]
19 Nederland [blauw]
20 Geschiedenis [blauw]
21 Beeldende kunst [rood]
22 Schrijvers en Boeken [rood]
23 Theater en Film [rood]
24 Muziek [rood]
25 Sprookjes en Volksverhalen [paars]
26 Gedichten en Versjes [paars]

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=PIM-systeem_(bieb)&oldid=851094"