Overstromingen in Noordwest-Europa in juli 2021

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.
De overstromingen in Valkenburg aan de Geul

De West-Europese overstromingen van juli 2021 zorgen voor een ravage in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. De overstromingen ontstonden op 12 juli 2021 na zware regenval in het westen van Duitsland, Luxemburg en Zuid-Nederland en België. In Nederland werd vooral de provincie Limburg getroffen, in België was de schade het grootste in Luik en in Duitsland in de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

De overstromingen leidden tot nu toe tot 159 doden in Duitsland en 36 doden in België. In Nederland vielen vooralsnog geen doden. Daarnaast overstroomden verschillende steden, stortten huizen en bruggen in of werden weggespoeld en viel de stroom op verschillende plaatsen uit. Daarnaast moesten vele mensen geëvacueerd worden, aangezien hun woning overstroomde.

Overzicht

Nederland

Het KNMI heeft voor woensdag 14 juli code rood (weeralarm) uitgegeven voor overvloedige neerslag. Voor het midden en oosten van Nederland geldt op 15 juli code geel vanwege regen. In Limburg op grote schaal wateroverlast door meer dan 100 mm neerslag, op sommige plekken meer dan 150 mm. In Valkenburg worden mensen geevacueerd. Meerdere dijken dreigen het te begeven en enkele rivieren overstromen door hoogwater. Op sommige plekken in Zuid-Limburg staat het water 1.5 meter hoog. Er zijn nog geen doden gevallen in Nederland. Meer dan 1.000 huishoudens zitten zonder stroom in Valkenburg.

België

De provincie Luik is het zwaarst getroffen. Het KMI heeft op 14 juli code rood uitgegeven voor de provincie Luik. Het centrum van Spa stond onder water. Theux stond ook onder water. Er zijn in totaal 36 doden gevallen. In Pepinster zijn een tiental huizen ingestort. Verviers is zwaar getroffen met ook enkele doden tot gevolg. Op 20 juli is er een herdenkingsdag.

Duitsland

Er zijn 159 doden gevallen. In het dorpje Erftstadt is er een aardverschuiving geweest. Het dorp Schuld is het zwaarst getroffen met enkele tientallen ingestorte huizen tot gevolg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overstromingen_in_Noordwest-Europa_in_juli_2021&oldid=677289"