Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Overbeweiding

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Overbeweiding is te veel gebruik maken door boeren van de weides. Bij overbeweiding staat er te veel vee in de wei. Dit heeft alleen betrekking tot het vee dat rechtstreeks planten eet, voornamelijk koeien. Hierdoor wordt zoveel van het gras opgegeten dat het zich niet kan herstellen. Door overbeweiding ontstaan open plekken, waardoor de vruchtbare bovenstaande laag van de bodem komt bloot te liggen en door wind en water wegwaait of wegspoelt (versterkte bodemerosie). Op den duur kan dit zorgen voor verwoesting.

Overbeweiding is vooral schadelijk in gebieden waar het erg droog is, aangezien hier de planten minder snel groeien. In Europa is overbeweiding langs het Middellands Zeegebied vooral een probleem, maar het kan ook tijdens hete zomers in alle gebieden voorkomen.

Het oplossen van overbeweiding is mogelijk, namelijk minder grazend vee in de weide neerzetten. Daarnaast kunnen boeren ook gras inzaaien dat beter tegen hitte en droogte kan. Dit gras kan zich beter herstellen, waardoor er minder of geen kale plekken ontstaan. Ook kunnen boren vee aanschaffen dat minder gras eet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overbeweiding&oldid=525259"