Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Internationaal recht en Argentinië

Egyptische oudheid

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Oude Egypte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egyptische mythologie over het hiernamaals

Door Egypte stroomt de Nijl, als de Nijl er niet was geweest was Egypte een droogland. De Nijl neemt namelijk slip mee. Slip is heel vruchtbaar. Gebieden langs de bijna 1000 km lange Nijl zijn daarom handig voor landbouw. Er werd eerst alleen maar wilde tarwe gekweekt maar na een tijdje begonnen ze ook eigen gewassen te kweken. De Egyptische bevolking wist al snel hoe je het water van de rivier de gedurende tijd van het jaar te benutten, ze groeven kanalen om het land te kunnen bevloeien (irrigeren). Rond 3000 V.C. werden alle staten een staat. Die staat werd geregeerd door een Farao. Als de farao dood ging werd er goed gezorgd voor het lichaam. Het lichaam werd verpakt als mummie wanneer de farao het rotsgraf in ging kwamen er bijzondere schatten mee. Ook bij gewone mensen kregen bijzondere spullen mee, van hun familie. Over een mummies hoofd ging een dodenmasker heen.

Piramides

Piramides van Gizeh

In Egypte staan heel veel piramides. Die maken ze door stenen op een bepaalde manier op elkaar te stapelen. Eerst vervoerden ze die stenen met boten, maar later met sledes. Dat ging veel sneller. Helemaal boven in de piramide lag het graf van de farao. De piramiden van Gizeh werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen circa 2551 en 2472 v.Chr., kortweg: vroege bronstijd). Het is wonderlijk hoe men toen met primitieve (eenvoudige) gereedschappen dit voor elkaar heeft gekregen.

Mummies.

Als beroemde of belangrijke mensen dood gingen werden ze geconserveerd. En daarna gemummificeerd. Als ze geconserveerd werden werden hun hersenen eruit gehaald. Dat deden ze door met een grote haak in de neus te gaan. Door een snede in de zij met een vuurstenen mes werden de organen verwijderd ze door met een grote eruit te halen. Al die organen en hersenen stoppen ze in speciale kruiken (canopen). Ze laten het hart wel met rust. Daarna werden ze in een bad met natronzout gelegd. Dat duurde 30 dagen lang. Dat was omdat je lichaam dan langer goed blijft. Als allerlaatst werd het lichaam gemummificeerd. Het woord 'mummie' komt van het Iraans/Perzisch mumya dat 'pek' of 'asfalt' betekent. Het lichaam werd met een soort olie ingewreven en werd zo zwart. Ook de enorme droogte in het gebied zorgde ervoor dat lichamen (ook de zachte delen en de huis) bewaard bleven. Dan werd je in linnen doeken gewikkeld en in een doodskist (sarcofaag) gelegd. Vaak werden daar ook grafgiften aan toegevoegd. Aan het begin van het graf werd een naambord van de overledene geplaatst (cartouche).

Koningsgraven

De Egyptenaren vonden het leven na de dood heel belangrijk. Daarom maakten ze de mooiste dingen voor hun doden. Denk maar eens aan de sarcofaag van Toetanchamon of aan het Egyptische dodenboek. Het stond allemaal vol met allerlei magische spreuken die zouden moeten helpen op de reis in het hiernamaals.

De Farao

De farao’s oftewel de Egyptische koningen waren machtige heersers. Het woord farao betekent letterlijk "het Grote Huis". De farao was de belangrijkste en machtigste persoon van heel Egypte. De farao bezat al het land en de boeren moesten hem een deel van hun oogst afstaan. Het graf van een farao is een piramide. Om het koninklijke bloed te houden trouwde de farao vaak met zijn zuster of halfzuster. Erg gezond is dit niet. Bij Toetanchamon is uit onderzoek gebleken dat hij door deze inteelt tamelijk ongezond was. Hij was 19 toen hij stierf en was ongeveer 1,68 m lang. Er zat 1 cm verschil tussen de lengte van zijn benen en hij had een ietwat scheve ruggengraat. Daarnaast had hij een zogeheten klompvoet en miste een teen aan de andere voet. Alle kwalen waar hij aan leed waren waarschijnlijk het gevolg van een botziekte die hij had en zijn zwakke immuunsysteem.

Farao's stonden helemaal bovenaan in de Egyptische samenleving.

Leven in het Oude Egypte

Woningen

In Egypte was er een onderscheid tussen het gewone volk en de rijken. De gewone mensen leefden in kleine, eenvoudige huisjes. Ze hadden geen etages. Het huis had twee woonvertrekken: een woonkamer en een ontvangkamer waar ze gasten ontvingen. Omdat hout te duur en schaars was, werden de huizen gebouwd met tichels. Dit waren kleistenen gemaakt uit het slib van de Nijl. Ze werden in de zon gedroogd. Het dak werd vervaardigd uit riet.

De rijken woonden in grote huizen met een etage. Het huis was rechthoekig van vorm en had een dak-veranda met vensteropeningen naar het noorden gericht. Rondom het huis lag er een mooie tuin met een waterbassin. De huizen werden gemaakt uit baksteen, natuursteen en hout.

Kledij

Man en vrouw in oud Egyptische kledij

Ook hier was er een onderscheid tussen rijk of arm. Het gewone volk droegen de mannen een heupschort of lendendoek. Rijke mannen droegen er nog een lang, recht kleed boven dat versierd was met kralen. Vrouwen droegen een lange tunica zonder mouwen met daarboven een doorschijnend kleed met een strakke gordel. Rijke vrouwen en mannen droegen graag mooie juwelen gemaakt van beenderen en edelstenen. De rijken droegen pruiken gemaakt van echt mensenhaar. Het gewone volk droeg een vilten kapje als bescherming tegen de zon. Korte haren waren in Egypte een teken van rijkdom.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Egyptische_oudheid&oldid=733940"