Osiris (mythologie)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Osiris)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zo zag Osiris er uit

Osiris is een god uit de Egyptische mythologie. Als de god van het dodenrijk speelt hij een belangrijke rol in veel piramideteksten en verschillende versies van het Egyptische Dodenboek.

De mythe van Osiris en Isis

Het was de eerste farao (koning) van Egypte en de god van de plantenwereld, toen de farao dood ging werd hij de god Osiris.
Osiris was de zoon van de god van de aarde Geb en de godin van de hemel Noet. Ook had hij een zus; Isis en een broer; Seth. Met zijn zus Isis was hij ook getrouwd.

Zijn jongere broer Seth, die gepersonaliseerd werd door chaos en wanorde was enorm jaloers op Osiris. Osiris is door onder andere Seth om het leven gekomen. Seth heeft een kist gemaakt waar alleen Osiris in paste. Diegene die er in past mag de kist houden. Iedereen probeerde het, uit eindelijk komt Osiris, hij past er wel in. Seth sluit de kist en gooit hem in het water. Isis zoekt en zoekt en uiteindelijk vindt ze hem. Ze maakt de kist open; Osiris was dood. Hij werd de god van de doden en Seth werd geen farao.

Osiris was de god van de onderwereld en mummies.

Bron: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/23967-de-mythe-van-osiris.html

Uiterlijk

De mummievormige god met de Atefkroon uit plantenstengels en struisvogelveren was eigenlijk een oogst-vruchtbaarheidsgod. Zijn tegenpool was Seth, de strijd tussen deze twee was het begin van de Egyptische schepping en de daaruit komende dood van Osiris en daaruit het ontstaan van het hiernamaals. Als koning in het dodenrijk had hij de koningsinsignes de gesel en de kromstaf.

Videoclip

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Osiris_(mythologie)&oldid=673219"