Oscar Wilde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oscar Wilde in 1882

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (Dublin, 16 oktober 1854 – Parijs, 30 november 1900) was een Iers schrijver en dichter. Wilde werd geboren in Ierland, toen het nog onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk. Zelf heeft hij het grootste gedeelte van zijn leven in Engeland gewoond. Wilde schreef gedurende zijn leven vele toneelstukken. Ook schreef hij een boek, genaamd Het Portret van Dorian Gray. Zijn roman wordt beschouwd als één van de bekendste en beste horrorverhalen ooit.

Het Portret van Dorian Gray volgt het gelijknamige personage. Dorian Gray is een knappe man en vraagt aan zijn vriend om een portret van hem te schilderen. Het portret is echter zo perfect dat Gray zich wenst om voor altijd zo knap te blijven. In plaats daarvan wenst hij dat het portret steeds ouder wordt. Zijn wens komt uit, maar door zijn eeuwige jeugd wordt Gray steeds gewelddadiger. Zo drijft hij een meisje tot zelfmoord en vermoord zijn vriend.

Oscar Wilde is ook één van de eerste openlijk homoseksuele schrijvers van na de Klassieke Oudheid. De oorspronkelijk versie van het Portret van Dorian Gray zou ook veel homoseksuele inhoud hebben en werd daarom gecensureerd. Echter, in de versie die verscheen was alsnog een hoop van deze inhoud te vinden. In zijn tijd was homoseksualiteit strafbaar. Wilde was getrouwd met een vrouw, maar had een mannelijke vriend Lord Alfred Douglas. Hiermee had Wilde een intieme relatie. In 1895 werd hij beschuldigd voor homoseksuele handelingen. Wilde werd hierdoor gevangenis ingegooid, waar zijn gezondheid verslechterde. Zijn laatste jaren leefde hij in Frankrijk, waar homoseksualiteit niet strafbaar was/is. Hier overleed hij op 46-jarige leeftijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oscar_Wilde&oldid=650646"