Oppervlaktespanning

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oppervlaktespanning

Oppervlaktespanning is een natuurkundig verschijnsel waarbij de moleculen aan het oppervlak van een vloeistof de kracht van de laag eronder voelen. Hierdoor hebben bijvoorbeeld waterdruppels hun ronde vorm.

Alle watermoleculen trekken elkaar aan als gevolg van de vanderwaalskrachten (deze kracht is genoemd naar Johannes Diderik van der Waals, een Nederlandse natuurkundige uit de 19e eeuw) en de verbindingen die zo ontstaan noemen we waterstofbruggen. Midden in het water wordt er aan alle kanten aan de watermoleculen getrokken. Het lijkt dan alsof er niet aan getrokken wordt. Aan het oppervlak is dat anders. Er wordt wel aan de zijkanten en onderkanten getrokken, maar niet aan de bovenkant. Daardoor wordt het water naar beneden getrokken, maar daar beneden is dus ook al water. Het wordt een bolvorm, want dat heeft het kleinste oppervlak.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oppervlaktespanning&oldid=782020"