Open rug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Een schematische tekening van een baby met een open rug
Dit is vorm waarbij ook de huid kapot is dit is een erngstig vorm

Op het ruggenmerg van een baby ontwikkeld de eerste vier weken van de zwangerschap een geultje. Dit geultje sluit zich dan normaal gesproken tot een soort buis die in de rug zakt. Deze buis wordt ook wel de neurale buis genoemd. Deze buis verbind de hersenen van de baby met de rest van het lichaam . Bij een open ruggetje ontwikkeld ontwikkeld deze buis zich niet goed en blijft de rug op sommige plaatsen open. Daarom wordt het een open rug genoemd.

Vormen

Er zijn twee vormen van open rug:

  • Verborgen open rug, waarbij de huis gesloten is.
  • Open open rug, waarbij de huid ook open is.

Bij beide vormen is er een aanlegstoornis van het ruggenmerg. De aanlegstoornis kan zo klein zijn dat het soms geen gevolgen heeft. In meeste gevallen heeft wel veel gevolgen voor het kind.

Gevolgen

Als het wel gevolgen heeft dan kan het kind de volgende dingen last van hebben:

  • Gevoelsstoornissen in de huid
  • Verlammingen
  • Standsafwijkingen van tenen, voeten, benen of rug
  • Problemen met de blaas en darmlediging (ontlasting)

De gevolgen van een verborgen open rug zijn in het algemeen veel minder ernstig dan van open open rug. Kinderen met open open rug hebben 90% van de gevallen ook aanlegstoornissen van de hersenen, zoals wijde hersenkamers en uitstulpingen van de kleine hersenen in het achterhoofdsgat.

Behandeling

Behandeling leidt niet tot genezing. Wel is het mogelijk de open rug te sluiten en een drain te plaatsen. Op deze manier blijft de druk in de hersenkamers normaal en ontstaat er geen bijkomende hersenbeschadiging.

De gevolgen van deze aanlegstoornissen komen dan niet alleen voor op lichamelijke gebied, maar ook op geestelijke gebied. Kinderen met een open rug hebben vaak levenslang de zorg van verschillende specialisten nodig, maar dit ligt aan de ernst van hun aandoening.

Voorkomen

Het is mogelijk om de kans op een open rug bij het kind te verkleinen. Dit kan de moeder doen door tijdens de zwangerschap foliumzuur te slikken. Uit onderzoek blijkt dat dit middel de kans op een open rug verkleind. Dit werkt niet voor 100%. Ook kinderen van wie de moeder foliumzuur slikt kunnen een open rug krijgen. De kans dat dit gebeurd is wel erg klein.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Open_rug&oldid=730009"