Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Oorlog en vrede

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oorlog en vrede

Oorlog en vrede (Война и Мир) is een roman van de Russische schrijver Lev Tolstoj. Oorlog en vrede is één van de bekendste boeken van de Russische en de wereldliteratuur. Het boek heeft grote impact gehad op de literatuur en is vandaag de dag nog altijd verplicht te lezen voor iedere Russische student. De roman staat tevens bekend om zijn lengte. Afhankelijk van de lettergrootte is een versie al gauw tussen de 1000 en 2000 bladzijden.

De roman volgt drie aristocratische families in Sint-Petersburg en Moskou. Dit zijn de families Bezoechov, Bolkonski en Rostov. Het boek begint op de vooravond van de oorlogsverklaring van de Russische tsaar aan Napoleon. Het boek bevat zowel beschrijvingen van de oorlog, maar ook van de persoonlijke levens van de aristocratie. De roman wisselt regelmatig tussen de personages. Naast de drie families komen ook normale boeren en soldaten voor en zelfs Napoleon zelf heeft een plekje in de roman. Het bekendste verhaal is dat van Natasja Rostov, die zowel verliefd is op Andrej Bolkonski als Pierre Bezoechov. De roman stelt trouwens ook vragen over oorlog in het algemeen.

De roman werd verschillend ontvangen. Tegenwoordig ziet iedereen het als een meesterwerk, maar bij het uitgeven vond men het onoverzichtelijk. Hoewel het hele boek in het Russisch geschreven is, zijn de dialogen van de aristocraten in het Frans. De Russische adel sprak namelijk Frans met elkaar. Hierdoor zijn er diverse vertalingen en versies.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oorlog_en_vrede&oldid=620075"