Onderbanken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderbanken
Onderbanken vlag.svg Coat of arms of Onderbanken.svg

Map - NL - Municipality code 0881 (2009).svg

Provincie Limburg
Talen
Inwoners 7.892
Oppervlakte 21 km²
Hoofdplaats Schinveld
Hoofdstad
Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 6447, 6450, 6451, 6454 en 6456
Netnummer(s) 045, 046
Volkslied
Nationale feestdag
Website http://www.onderbanken.nl/
Portaal Portal.svg Nederland

Onderbanken was een gemeente in het zuiden van Limburg, in de regio Parkstad. Deze voormalige gemeente telt 7.892 inwoners en is hiermee de gemeente met de minste inwoners in Parkstad. Van de inwoners van Onderbanken werkt 82 procent buiten de gemeente, er is maar één gemeente in Nederland die nog meer inwoners heeft die buiten de gemeente werken. De gemeente Onderbanken ontstond in 1982 en heette toen Schinveld, naar de hoofdplaats van de gemeente. Later is dat veranderd in Onderbanken, een rechtbank uit de Middeleeuwen in de buurt van de gemeente. De gemeente is per 1 januari 2019 gefuseerd tot de gemeente Beekdaelen.

Onderbankse bos

In de buurt van Onderbanken ligt een bos, en daar is al sinds 1982 strijd over. Het Rijk wil namelijk dat dat bos weggaat, omdat het bij eenaanvliegroute voor een NAVO-basis is. Onderbanken verzet zich daar heftig tegen en is al in een jarenlange strijd, die momenteel muurvast zit. Het lijkt er nu op dat de bomen toch niet gekapt worden, maar dat is nog niet zeker.

Cultuur

Onderbanken kent veel cultuur. Er zijn vier muziekvereniging en een fanfare.


Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Onderbanken&oldid=539685"