Olympische Zomerspelen 2008

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Olympische spelen worden al heel erg lang gehouden. De Olympische Spelen 2008 (Traditioneel Chinees: 2008年夏季奧林匹克運動會, Vereenvoudigd Chinees: 2008年夏季奥林匹克运动会, Pinyin: 2008 nián xiàjì àolínpǐkè yùndònghuì, letterlijk: 2008 Olymische Zomerspelen) worden de Olympische spelen gehouden in Beijing. Dit ligt in China.

Beijing werd in 2001 door het IOC (Internationaal Olympisch Comité) gekozen als de gastland voor de Olympische Spelen van 2008. Van 8 tot 24 augustus 2008 zal hier de olymipsche spelen gehouden worden. In de steden Hongkong, Qingdao, Sjanghai, Qinhuangdao, Tianjin en Shenyang zullen duizende sporters aan de slag gaan.

De opening- en de sluiting van de Olympische spelen worden gehouden in het nieuwe Nationale Stadion van Beijing. Hier kunnen maximaal 100.000 toeschouwers in zitten. Het stadion lijkt op een vogelnest, en wordt door het volk dan ook wel zo genoemd.

Olympic rings without rims.svg

Er worden verscheidene symbolen voor de Olympische spelen gebruikt. Het bekendst is waarschijnlijk de Olympische vlag met vijf geschakelde ringen. De zes kleuren wit, rood, blauw, groen, geel en zwart werden gekozen omdat de vlag van elk land in de wereld in iedergeval één van deze kleuren bevat. De vijf ringen staan dan ook voor de vijf werelddelen. De vlag werd als symbool aangenomen in 1914, maar werd pas bij de zomerspelen van 1920 in Antwerpen voor het eerst omhoog gehaald.

Het winnen van de Olympische spelen gaat voornamelijk om de eer, maar de winnaars kunnen ook een medaille winnen. De medailles worden in elk onderdeel uitgereikt. medaille voor Goud voor nummer 1, zilver voor nummer 2 en brons voor nummer 3, een gewoonte die in 1904 begonnen is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Zomerspelen_2008&oldid=568575"