Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt de komende tijd een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg

Oekraïens Schild

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotsformaties aan de rand van de Dnjepr

Het geologische gebied in het midden en westen van Oekraïne, waarin de zogeheten Precambrische kelder van de Oost-Europese schild aan het daglicht komt, wordt het Oekraïense Schild genoemd. Het ligt in een strook van meer dan 1.000 km lang en ongeveer 250 km breed. Naast het Baltische schild is het 't enige andere continentale schild in Europa dat qua oppervlakte kleiner is. Het is als het ware een plooi in de aardkorst waarbij dus bepaalde aardlagen aan de oppervlakte komen die normaal gesproken aan de onderkant (de kelder) zouden zitten. De aardlagen worden mede zichtbaar door de insnijdingen van de rivieren in het gebied.

Het Oekraïense schild (gele gebied met nr. 1)

Het gebied van het Oekraïense schild beslaat ongeveer de helft van het Oekraïense nationale grondgebied. Het omvat een golvend berg- of heuvelland dat zich uitstrekt van de laaggelegen kustgebieden van de Zee van Azov ten zuiden van de Dnjepr, ongeveer 700 km tot aan de Wit-Russische grens.

Oekraïens schild is een meerlagige tektonische plaat die wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan gesteenten zoals gneis, amfibolieten, kwartsieten en kristallijne leisteen, die worden gebroken door graniet en andere uitgebarsten rotsen. Op sommige plekken is het het zogenaamde granietlandschap te zien.

De leeftijd van het oudste gesteente (archaea) is 2500-3800 miljoen jaar. De vroegere gesteentes (Proterozoïsche formaties) hebben een leeftijd van 1.600-2.500 miljoen jaar oud.

Het gebied bevat kostbare mineralen (grondstoffen) als ijzererts (Kryvyi Rih Basin), uranium-erts, grafiet (koolstof), ertsen van zeldzame en edele metalen, bouwmaterialen, edelstenen, mineraalwater enzovoort. Deze mineralen binnen het Oekraïense kristalschild nemen een leidende positie in in Europa en de wereld. Het is dan ook de belangrijkste zeldzame metaalprovincie van het land. Zo heb je er afzettingen met daarin beryllium, zirkonium, uranium, maar ook Tantaal, Niobium, zeldzame aardelementen, Fluor, Lithium, Molybdeen, Tin, Wolfraam , goud, zilver, zink, en Cadmium.

Volgens voorlopige resultaten wijzen economische berekeningen op een hoge winstgevendheid van industrieën die betrokken zullen zijn bij de winning, verwerking, productie en het gebruik van zeldzame metalen en zeldzame aardmetalen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oekraïens_Schild&oldid=708409"