Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Odeion van Herodes Atticus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Odeion van Herodes Atticus is een gebouw aan de voet van de Akropolis van Athene waar in de oudheid muziekuitvoeringen werden gehouden. Een odeion was in de oudheid de naam voor een theater waar vooral muziekvoorstellingen werden gehouden. Hoewel het qua stijl goed past bij de andere gebouwen op de Akropolis, is het Odeion een stuk jonger. De meeste gebouwen op de Akropolis zijn tussen 500 en 400 voor Christus gebouwd, terwijl het Odeion pas in 161 na Christus is gebouwd, meer dan 500 jaar later dus!

Geschiedenis

Het Odeion is genoemd naar Herodes Atticus, een rijke Romeinse schrijver en politicus die dit bouwwerk liet bouwen op de zuidwestelijke helling van de Akropolis. Hij liet het Odeion bouwen ter herinnering aan zijn overleden vrouw Regilia. Hij had namelijk het verwijt gekregen dat hij zijn vrouw niet genoeg aandacht had gegeven toen ze leefde. Om dat te compenseren liet hij na haar dood veel bouwwerken bouwen.

Het Odeion is niet heel erg lang in gebruik geweest. Al 106 jaar na de bouw (in 267 dus) werd het verwoest door de Heruli, een Germaans volk dat plunderend door Griekenland trok. Pas rond 1950 is het gebouw gerestaureerd.

Opbouw en gebruik

De zitplaatsen zijn in een halve cirkel geplaatst rond het podium (orchestra). Vanaf de achterste zitplaats tot het podium is de afstand 38 meter. In het Odeion is en was plaats voor ongeveer 5000 mensen. Oorspronkelijk had het ook nog een dak van cederhout, maar dat is in 267 verwoest en niet meer opgebouwd. Daardoor is het Odeion nu een openluchttheater.

Sinds de restauraties van het theater worden er weer concerten gehouden. Ook worden er oude Griekse toneelstukken opgevoerd. Beroemde zangers die sinds de restauratie hebben opgetreden zijn onder andere Frank Sinatra (1962), Luciano Pavarotti (1991 en 2004), Sting (1996), Elton John (2000) en Andrea Bocelli (2010).

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Odeion_van_Herodes_Atticus&oldid=604070"