Notaris

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een notaris is iemand die andere mensen helpt om belangrijke afspraken op papier vast te leggen. Hij zet dan allerlei belangrijke afspraken op een rijtje. ook zoekt hij of zij alles heel goed uit hoe het allemaal geregeld moet worden. Als hij dan daarmee klaar is dan wordt alles netjes uitgetypt en goed gecontroleerd. Meestal leest de notaris ook nog alles voor aan de mensen. Daarna kunnen de mensen of bedrijven die iets met elkaar wilden afspreken hun handtekening zetten.

De notaris kan een man of een vrouw zijn. Momenteel hebben we alleen een foto van een man.

Dit is notaris van der Plas uit Katwijk, hij heeft geholpen bij het oprichten van de stichting WikiKids.
Notaris2.JPG

Wanneer heb je een notaris nodig?

Huwelijk of samenwonen

Je hebt bijvoorbeeld een notaris nodig als mensen gaan trouwen of samenwonen. Ze willen dan afspraken maken wat er gebeurt als één van de twee mensen dood gaat, of als de mensen weer gaan scheiden.

Testament

In een testament kan je bij de notaris afspreken wie al jou spullen en al jouw geld krijgt als je dood gaat. Dit soort zaken wil je graag ruim van te voren regelen, anders komt er misschien wel ruzie van. Iemand die een testament maakt kan dan zeggen dat jij zoveel geld krijgt en dat er ook een deel naar een goed doel gaat bijvoorbeeld. Als je kinderen hebt dan krijgen deze altijd een kindsdeel. Je man of je vrouw krijgen ook een bepaald gedeelte.

Hypotheek

Als je van een bank geld wil lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen, dan regelt de notaris een hypotheekakte. Daarin staan de afspraken die je met de bank hebt gemaakt (zoals hoeveel geld je iedere keer terug aan de bank betaald en hoeveel rente je daarover moet betalen). Maar ook wat er gebeurt als je niet meer kan of wil betalen. Dan kan de bank bijvoorbeeld je huis verkopen.

Schenking

Soms wil je geld geven aan mensen of aan een goed doel, de notaris kan dan vastleggen hoe je dat wil doen. Dan weet iedereen ook wat er gaat gebeuren, ook de belastingdienst.

Bedrijf of een stichting oprichten.

Als je dat wil doen, dan zoekt de notaris dus alles uit, zet alles keurig op papier en als je het met alle afspraken en regeltjes eens bent dan zet je jouw handtekening. Dat doen de andere mensen ook als dat nodig is.

Hieronder zie je dat Harry, Gerard, Ronald, Harm en Leen de stichting WikiKids oprichten en daarom de akte ondertekenen.

Akte

De papieren die jij ondertekent bij een notaris heet een akte. Een notariële akte.

Vrij beroep

Je hebt als notaris een vrij beroep en bent dan zelfstandig en vrij om je werk te doen en zelf in te delen en zelf uit te voeren.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Notaris&oldid=696345"