Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Noord-Europa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volgens de VN vallen alle donkerblauwe landen onder Noord-Europa.

Noord-Europa is het noordelijke deel van het continent Europa. Er zijn veel verschillende meningen over welk land tot Noord-Europa behoort.

Noord-Europa wordt vaak verward met Scandinavië, maar dit is de naam voor Zweden, Noorwegen en Denemarken samen (en eventueel IJsland en Finland daarbij). Het begrip Noord-Europa is dus ruimer. Er zijn nog andere regio's in Noord-Europa. Als eerste zijn er de Noordse landen, bestaande uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland en de Faeröer. Ten tweede de Baltische staten, waar Estland, Letland en Litouwen onder vallen en als laatste de Britse eilanden, waar het Verenigd Koninkrijk en Ierland onderdeel van zijn.

Alle Noord-Europese landen zijn onderdeel van de Europese Unie, met uitzondering van Noorwegen en IJsland (en binnenkort het Verenigd Koninkrijk). Echter heeft de EU wel vrijheid van goederen, diensten, personen en kapitaal met Noorwegen en zijn er soortgelijke verdragen met IJsland (wat een kandidaat-lidstaat is). Veel Noord-Europese landen zijn tevens lid van de Noordse Raad.

Landen en afhankelijke gebieden

De Verenigde Naties rekenen de volgende landen tot Noord-Europa:

Daarnaast vallen ook de volgende afhankelijke gebieden onder Noord-Europa:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Europa&oldid=513682"