Nickelodeon

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Nickelodeon (televisiezender))
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Nickelodeon
Nickelodeon 2009 logo.svg
Het logo van Nickelodeon
Gegevens
Soort zender Commerciële zender
Mediabedrijf Paramount
Slagzin
Opgericht Verenigde Staten 1 december 1977
NederlandBelgië 14 juli 2003
Einde
Genre Peuters, kinderen, tieners
Land Wereldwijd
Directeur
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen Nickelodeon Kindernet
Bekend van
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Nickelodeon (afgekort: Nick) is een televisiezender voor kinderen. Nickelodeon komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten in 1977. Tegenwoordig bestaan er ook buitenlandse versies van Nickelodeon. In Nederland en België bestaat Nickelodeon sinds 2003 als televisiezender. De Nederlandse en Belgische versie van Nickelodeon zendt voornamelijk Amerikaanse programma's uit die in het Nederlands zijn ingesproken. Toch heeft Nickelodeon in Nederland en België ook eigen programma's gemaakt, waarvan sommige erg succesvol waren.

De geschiedenis van Nickelodeon gaat helemaal terug tot 1977 in de Verenigde Staten. Nickelodeon was een van de eerste zenders die enkel kinderprogramma's uitzond. Oorspronkelijk heette de zender Pinwheel, maar in 1979 werd de naam veranderd naar Nickelodeon. Een nickelodeon was een bioscoop waar je voor 5 cent (een nickle) een film kon kijken. Deze bioscopen waren erg populair aan het begin van de 20e eeuw. Hoewel de zender eerst niet populair was, kreeg het steeds meer kijkers en buitenlandse versies. Nickelodeon werd bekend vanwege populaire programma's, zoals SpongeBob SquarePants, Fairly Odd Parents, iCarly, Victorious, De Thundermans en Henry Danger.

In Nederland en België is Nickelodeon de vervanger van Kindernet, wat tussen 1988 en 2003 bestond. Oorspronkelijk deelde Nickelodeon een zender Net5 en later met Comedy Central. Tegenwoordig zendt Nickelodeon 24 uur per dag uit.

Geschiedenis

Ontstaan (1977-1979)

Nickelodeon werd oorspronkelijk als programmablok bedacht door Vivian Horner. Horner had eerder al het succesvolle programma The Electric Company (een soort van Het Klokhuis) bedacht. Horner maakte ook het eerste programma voor Nickelodeon met de naam Pinwheel. Dit werd als voorproefje op een zender in Ohio uitgezonden. Het programma was zo erg populair dat Pinwheel een eigen zender kreeg. Pinwheel werd een betaalzender. Dit betekent dat mensen extra geld moesten betalen om het te zien. Pinwheel had daarentegen geen programmablokken. Kort voor de lancering werd de naam aangepast naar Nickelodeon.

In 1979 konden mensen voor het eerst naar Nickelodeon kijken. Nickelodeon bestond toentertijd vooral uit leerzame programma's voor peuters en kinderen. Eerst zond Nickelodeon slechts 15 uur per week uit; door de weeks op de ochtend en in het weekend de gehele dag.

Eerste successen in de VS (1979-2002)

Het bekende Nickelodeon-logo met de oranje spat

Vanaf 1981 was de zender dagelijks van 8 's ochtends tot 9 's avonds te bekijken. De meeste programma's op Nickelodeon werden door Nickelodeon zelf bedacht. Nickelodeon was echter niet heel populair onder kinderen. In de eerste jaren haalde de zender maar weinig kijkcijfers en had grote verliezen. Vanaf 1984 onderging Nickelodeon ook enkele veranderingen. Het logo werd veranderd en de kleur oranje kreeg een rol op de zender. Er kwamen nieuwe bumpers waarop de witte letters Nickelodeon te zien waren op oranje voorwerpen. In een periode van zes maanden kwamen ook allerlei nieuwe programma's naar Nickelodeon. Hierdoor groeide Nickelodeon in korte tijd uit tot het populairste netwerk voor kinderen.

Het succes zorgde ervoor dat Nickelodeon vanaf 1984 24 uur per dag begon uit te zenden in de Verenigde Staten. In 1985 kwam er ook een programmablok voor tieners en jongvolwassenen tussen 8 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends (Nick at Nite). In 1986 werd Nickelodeon door MTV gekocht. In deze periode werd Nickelodeon ook een normale zender met reclameblokken. In 1988 ontstond Nick Jr. (een programmablok voor kleinere kinderen) en in 1990 werden de Nickelodeon Studios geopend.

SpongeBob SquarePants is nog altijd een van de succesvolste programma's op Nickelodeon en bestaat al sinds 1999.

In de jaren 1990 kreeg Nickelodeon steeds meer populariteit met eigen cartoons, zoals Doug, Rugrats en Rocko's Modern Life. Ook ontstonden populaire speelseries, zoals The Amanda Show, Kenan & Kel, Saved by the Bell, All That en Are You Afraid of the Dark?. Een groot deel van deze speelseries werd bedacht door Dan Schneider die later nog meer programma's zou bedenken. Een groot deel van deze programma's werden ook in Nederland en België uitgezonden op andere televisiezenders.

Komst naar Nederland en België (2002-2003)

Nederland had sinds 1988 al de zender Kindernet. Kindernet was de eerste televisiezender in Nederland die voornamelijk programma's voor kinderen uitzond. Tijdens de jaren 1990 waren veel programma's van Nickelodeon al op Kindernet te zien. In 2001 werd Kindernet door MTV gekocht. Op 23 februari 2002 werd Nickelodeon als programmablok uitgezonden op Kindernet. Dit programmablok nam steeds meer zendtijd van Kindernet in beslag. In 2003 werd de zender daarom omgetoverd tot Nickelodeon.

In dit eerste jaar deelde Nickelodeon een kanaal met Net5 en vervolgens Veronica. Nickelodeon was eerst alleen te zien tussen 6 's ochtends en 6 uur 's avonds. Later werd dit uitgebreid naar 7 uur 's avonds. Op 14 juli 2003 verhuisde Veronica naar een aparte zender, waardoor Nickelodeon 24 uur per dag kon uitzenden. Overdag werden de programma's in het Nederlands uitgezonden, terwijl in de avonduren de originele Engelstalige programma's te zien waren. Ook zond Nickelodeon tijdens de avonduren veel oude Nederlandse programma's uit als Bassie en Adriaan en De Berenboot.

Succes in Nederland en België (2004-2010)

De cast van ZOOP (2004-2006)

In Nederland en België bestonden de programma's voornamelijk uit Amerikaanse tekenfilms uit die in het Nederlands werden ingesproken. De Amerikaanse speelseries werden toentertijd met Nederlandse ondertiteling uitgezonden. Daarnaast maakte Nickelodeon enkele eigen programma's. In 2004 kreeg de zender succes met het programma ZOOP, wat zich afspeelde in Ouwehands Dierenpark. Het programma was zo'n succes dat het later 3 films, boeken, strips en zelfs fan-dagen kreeg. Vanaf 2007 werd de liveshow Supernick uitgezonden op zaterdagochtend, waarin klassen konden strijden om een prijs en iedere week een bekende Nederlander te gast was.

Tussen 2005 en 2006 moest Nickelodeon opnieuw een zender delen met Talpa (een zender van John de Mol). Nickelodeon zond hierdoor tot 6 uur 's avonds uit, waarna Talpa het stokje overnam. Al in 2004 zond Nickelodeon enkele programma's uit van Talpa in de avonduren. Er werd zelfs een voetbalwedstrijd uitgezonden, waarbij Nickelodeon net deed alsof het hun programma's waren. In 2006 verhuisde Nickelodeon naar een ander kanaal, waardoor het de zendtijd met The Box (de voorloper van Comedy Central) moest delen. Nickelodeon zond uit tot 7 uur 's avonds.

Ondertussen werd Nickelodeon steeds succesvoller in Nederland en België. De zender kreeg succes met Het Huis Anubis, wat een tijd lang het meest bekeken programma was, en Amerikaanse series als Zoey 101, SpongeBob SquarePants, Fairly Odd Parents, Jimmy Neutron, iCarly en Drake and Josh. De Amerikaanse speelseries werden nog altijd in het Engels uitgezonden met Nederlandse ondertiteling. Pas in 2010 kwam hier verandering in toen iCarly in het Nederlands werd ingesproken. Dit was zo'n succes dat Nickelodeon tegenover haar speelseries in het Nederlands inspreekt en ook overdag uitzendt. Ondertussen wordt ook Nick Jr. (2005) en Nicktoons en Nick Hits (beide uit 2007) gesticht.

24 uurs uitzending (2010-heden)

In 2010 verandert Nickelodeon opnieuw haar uiterlijk. In plaats van een oranje spat met witte letters, bestaat het logo uit oranje letters. In 2011 verhuisde Comedy Central naar een apart kanaal. Hierdoor kon Nickelodeon opnieuw 24 uur per dag uitzenden. In de avonduren besloot Nickelodeon daarom het programmablok TeenNick uit te zenden. In dit programmablok werden programma's voor tieners en jongvolwassenen uitgezonden. Dit waren vaak de Engelse versies van Nickelodeonshows, maar ook enkele nieuwe shows als Gigantic, Hollywood Heights en Degrassi: The Next Generation. Deze programma's zonden ook serieuzere onderwerpen uit die niet geschikt waren voor kinderen.

Na 2010 kreeg Nickelodeon ook een meer Amerikaans karakter. De Nederlandse programma's verdwenen, hoewel er wel enkele nieuwe kwamen. Zo werkte Nickelodeon samen met de Efteling voor Ravelijn en De wereld van Pardoes. Ondertussen kwamen er meer Amerikaanse series naar Nickelodeon, waaronder Victorious, Sam & Cat en Big Time Rush. In 2015 kwam er een einde aan het programmablok TeenNick. Nickelodeon moest voortaan een kanaal delen met Spike. Eén jaar later verhuisde Spike naar een eigen zender, waardoor Nickelodeon weer 24 uur per dag kon uitzenden. TeenNick keerde terug, maar dit keer met enkel de Engelstalige Nickelodeonshows.

Programmering

De meeste programma's op Nickelodeon zijn door Nickelodeon zelf gemaakt in de Verenigde Staten. Deze Amerikaanse programma's worden dan in het Nederlands ingesproken. In de avonduren worden de series vaak in het Engels uitgezonden. Speciaal aan Nickelodeonprogramma's is dat ze geweldloos zijn (na paar zeer lichte geweldacties), wat Nickelodeon onderscheidt van andere televisiezenders.

Nickelodeon zendt in de ochtend voornamelijk programma's voor peuters uit tijdens het programmablok Nick Jr. Sinds 2005 is Nick Jr. ook als apart kanaal te ontvangen. Op Nick Jr. zijn o.a. Paw Patrol en Peppa Pig te zien. Op Nickelodeon zendt Nick Jr. tussen 5 en 7 uur 's ochtend en tussen half 9 en 12 uur 's ochtends te zien. Het programmablok wordt kort onderbroken door programma's voor oudere kinderen. Deze programma's keren vanaf 12 uur weer terug.

In de middag en avond zendt Nickelodeon programma's uit voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar oud. Dit zijn zowel speelseries met echte acteurs als cartoons. In de avonduren worden vaak enkel de speelseries uitgezonden, terwijl in de middag voor cartoons worden uitgezonden. In het verleden hadden Nickelodeon een groot aantal presentatoren voor het inleiden van programma's, Nederlandstalige programma's en speciale uitzendingen. Tegenwoordig wordt de presentatie door Nienke van Dijk gedaan. Daarnaast worden vaak films uitgezonden, voornamelijk in het weekend, tijdens feestdagen en vakanties.

Lijst met de onderzenders van Nickelodeon

Lijst met programma's van de Nederlandstalige Nickelodeon

Hieronder staan de programma's die uitgezonden worden door Nickelodeon en Nick Jr. in België en Nederland. Als er opmerkingen zijn staat het na de titel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nickelodeon&oldid=788108"