Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijs of kortweg NIO is een eindtoets die er vooral is om te zien naar welk onderwijsniveau een kind het beste kan gaan (VMBO, HAVO of VWO). De toets wordt op basisscholen vaak gedaan in plaats of naast de Cito. De test kan worden gedaan door groep 8 en de eerste drie klassen van de middelbare school. De NIO werkt anders dan de Cito. Bij de CITO wordt gekeken naar wat je allemaal geleerd hebt in de afgelopen 8 jaren op de basisschool. Met de NIO kijk je naar hoe leergierig het kind is en vooral naar wat het nog móét leren.

Waar bestaat de NIO uit?

De NIO bestaat uit zes verschillende onderdelen. Dat zijn:

  • Synoniemen (woorden die hetzelfde betekenen zoals: klaar en af)
  • Analogieën
  • Categorieën (bijvoorbeeld: val en bloed wordt bij de categorie oorzaak omdat doordat je valt er bloed is)
  • Getallen (dit zijn reeksen zoals: 1, 3, 5, 7, welk getal komt daarna?)
  • Rekenen

en

  • Figuren (hier krijg je figuren te zien en daarnaast een paar opengevouwen figuren, je moet kiezen welk figuur als het dichtgevouwen is hetzelfde is als degene die je krijgt te zien)

Uitslagen

Anders dan bij de Cito-toets telt ook het advies van de leraar heel erg mee. De gemiddelde score is 100. Hieronder zie je een tabel die laat zien welk schoolniveau bij welke score hoort.

Score Advies
100 t/m 107 vmbo-tl of vmbo-tl/havo
108 t/m 115 havo of havo/vwo
vanaf 116 vwo


En als je het vergelijkt met de Cito?

Je kan de NIO uitslagen ook vergelijken met die van de Cito.

NIO CITO Advies
100 t/m 107 534 t/m 537 vmbo-tl of vmbo-tl/havo
108 t/m 115 538 t/m 541 havo of havo/vwo
vanaf 116 vanaf 542 vwo
vanaf 118 vanaf 545 Zwaarder vwo (gymnasium, Technasium


Discussie

De laatste tijd is er in de Tweede Kamer aandacht besteed aan de NIO. De Sander Dekker (de staatssecretaris van Onderwijs) heeft gezegd dat mogelijk de CITO de NIO gaat vervangen. Dat willen ze omdat ze dan de uitslagen per school kunnen vergelijken. Veel scholen die de NIO gebruiken zijn het hier niet mee eens. Ze vinden dat de NIO een veel betere toets is dan de Cito. Of dit waar is is niet bekend maar het is wel zo dat sommige kinderen de NIO veel beter zouden doen dan de Cito.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Intelligentietest_voor_Onderwijsniveau&oldid=664827"