Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Referendum over het associatieverdrag met Oekraïne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Referendum over het associatieverdrag met Oekraïne
Detail referendum bord associatieverdrag Oekraine in Utrecht.jpg
Bord met posters
Land/Regio Vlag van Nederland Nederland
Over Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne
Bedacht door GeenPeil
Opkomst 32,2%
Uitslag
Een cirkeldiagram van de uitslag

 Voor

 Tegen

 Blanco

Portaal Portal.svg Politiek

Op 6 april 2016 werd het Referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gehouden. Het referendum was raadgevend (= de regering adviseren wat het Nederlandse volk wil).

Het referendum werd gehouden nadat GeenPeil meer dan 300.000 handtekeningen op hun burgerinitiatief kreeg. 32,2% van de kiesgerechtigden stemde, dus was het referendum geldig (minimale opkomst voor geldig referendum is 30%). Tegen kreeg de meeste stemmen (61,1%). Hierdoor zegt Nederland nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Opzet

De Europese Unie sloot een handelsverdrag met Oekraïne. Oekraïne, het land dat zich losmaakte uit de nadagen van de voormalige Sovjet-Unie, heeft voor het akkoord gestreden. Toen hun voormalige president het niet wilde tekenen, zijn er massale demonstraties geweest. Een meerderheid Oekraïners wil namelijk betere banden onderhouden met de EU en niet met grote buurland Rusland.

Terwijl een deel van het verdrag al in werking trad, kwamen de Nederlanders in opstand tegen het verdrag. Uiteindelijk werd er een referendum gehouden. Een meerderheid, zo bleek, is tegen het akkoord. De tegenstemmers zien het als een eerste stap richting een EU-lidmaatschap, de voorstemmers een uitgelezen kans om de situatie in Oekraïne te verbeteren.

Resultaten

Met voldoende opkomst en een meerderheid die tegen stemt heeft het referendum het volgende resultaat: "De Nederlanders willen niet dat het associatieverdrag met Oekraïne doorgaat."

Keuze Stemmen Percentage
Voor
1,575,183
38,1%
Tegen
2,526,081
61,1%
Blanco
33,075
0,8%

Rusland

Na de resultaten van Nederland heeft Rusland laten weten dat hij blij is met het resultaat van Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Referendum_over_het_associatieverdrag_met_Oekraïne&oldid=655459"