Natuurlijke maan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een natuurlijke maan, ook wel een natuurlijke satelliet genoemd, is een hemellichaam dat in een baan om een planeet of dwergplaneet draait. Het is een maan die door de natuur is ontstaan. Het tegenovergestelde is een kunstmaan. Een voorbeeld daarvan is een weersatelliet. Een maan beweegt om een planeet, terwijl een planeet om de zon beweegt.

Er zijn momenteel 174 natuurlijke manen bekend in ons zonnestelsel die om zes van de planeten draaien. Nog eens negen manen draaien in een baan om de dwergplaneten uit ons zonnestelsel. De twee planeten die het dichtst bij de zon staan, Mercurius en Venus, hebben geen manen. Aarde heeft een maan, Mars heeft er twee. De verder naar buiten gelegen planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus hebben voor zover bekend respectievelijk 69, 61, 27 en 14 manen. Nog altijd worden er nieuwe manen ontdekt.

De maan van planeet Aarde
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Natuurlijke_maan&oldid=525085"